abril 25, 2023

Maresme Circular incrementa un 25% les visites escolars al seu centre gràcies a la Realitat Virtual com a eina d’educació ambiental

by MaresmeCircular in Consorci de residus
  • L’experiència immersiva amb ulleres de RV que l’entitat va estrenar el novembre passat és un gran atractiu pels centres educatius de la comarca

  • Maresme Circular preveu que més de 9.200 alumnes d’arreu de Catalunya gaudiran de l’experiència aquest curs 2022/2023

 

Maresme Circular preveu que més de 9.200 alumnes del Maresme i Catalunya gaudiran aquest curs 2022/2023 de l’activitat ‘Maresme Circular Experiència Immersiva’, un viatge al present i al futur del reciclatge a través de la Realitat Virtual.

L’experiència forma part de la visita guiada al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme que Maresme Circular ofereix dins del seu programa d’educació ambiental ‘Un volt als Residus’. Des que el novembre de 2022 es va començar a portar a terme l’activitat i amb la previsió feta per aquest curs, s’ha incrementat un 25% les visites escolars respecte el curs anterior.

Sobre l’experiència

Amb les ulleres de realitat virtual Meta Quest 2 amb una resolució de 5K i mitjançant una sèrie de vols virtuals que generen una sensació 3D altament immersiva, l’usuari podrà sobrevolar el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme gaudint d’unes vistes panoràmiques de Mataró i de bona part de la comarca, viatjar fins l’espai i aterrar en una ciutat sostenible i autosuficient del futur. Tot plegat en 25 minuts i amb l’ajuda d’un dron animat que a més de guiar el visitant li ensenyarà conceptes com el de l’economia circular i el downcycling.

“Molta gent creu que el problema dels residus es resol amb el reciclatge, que consisteix a aprofitar coses que els humans ja no voleu per fabricar-ne de noves… Però reciclar no és la solució als vostres problemes. La solució és generar menys residus!”, exclama el dron, que amb un to desenfadat i proper insta als participants a reflexionar sobre el consum responsable i sobre la necessitat d’adoptar un compromís pel que fa als residus que generen.

‘Hand tracking’ per manipular objectes virtuals

Gràcies al desenvolupament creatiu i tecnològic de Glassworks Barcelona, l’experiència immersiva, a més, incorpora una tècnica de seguiment en temps real de les mans de l’usuari –anomenada ‘Hand tracking’–, fet que permet la manipulació d’objectes virtuals sense cap dispositiu addicional.

Per exemple, durant el recorregut el visitant podrà agafar una pila de plàstics usats (xarxes de pesca, ampolles, material urbà…) i convertir-la, primer, en granza, la matèria primera secundària que s’obté a l’hora de reciclar el plàstic; i seguidament, transformar-la en un banc de mobiliari urbà i en una sabatilla esportiva. D’aquesta manera l’usuari experimenta en primera mà i de forma virtual el procés del reciclatge.

La tecnologia immersiva, desenvolupada amb el sistema avançat de generació de videojocs 3D, Unreal Engine, i l’ús d’àudio binaural dissenyat per l’estudi OIDO, generen una sensació virtual altament realista.

L’experiència és apta per persones a partir dels 7 anys i està disponible en tres idiomes: català, castellà i anglès. Qualsevol escola, institut o família pot sol·licitar-la posant-se amb contacte amb Maresme Circular.

‘Un volt als residus’

 El programa d’educació ambiental ‘Un volt als residus’, va ser creat el 2013 amb l’objectiu de conscienciar sobre la problemàtica dels models de producció i consum que han derivat en l’emergència climàtica actual i com la gestió dels residus té un paper clau a jugar de la mà de la coresponsabilitat de tota la societat per refer el futur.

Dirigit tant a infants, joves i adults, engloba diferents activitats: des d’una Aula Ambiental, un recorregut pel Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme i tallers didàctics fins l’experiència immersiva amb les ulleres de realitat virtual. Més de 60.000 persones ja han passat pel programa.

Alumnes d’una escola del Maresme provant les ulleres de realitat virtual. / Marga Cruz