març 30, 2023

Maresme Circular i l’Ajuntament del Masnou impulsen un Circuit de Reaprofitament Alimentari al municipi

by MaresmeCircular in Consorci de residus
  • La iniciativa forma part de les actuacions que Maresme Circular està duent a terme per evitar el malbaratament alimentari a la comarca

  • L’actuació s’emmarca dins del Pla de Prevenció de Residus del Maresme que té com a objectiu reduir un 26,4% la generació de residus

Aquesta setmana Maresme Circular i l’Ajuntament del Masnou han impulsat un circuit de reaprofitament alimentari al municipi. Una vintena de supermercats i fruiteries, alguns de forma regular i d’altres puntual, donaran els excedents alimentaris que generin al Centre de Distribució d’Aliments La Sitja que s’ocuparà de distribuir-los de forma gratuïta a persones i famílies en situació de pobresa o risc d’exclusió social.

La iniciativa forma part de les actuacions que Maresme Circular, un projecte del Consorci de Residus del Maresme, està duent a terme de la mà de Rezero per evitar el malbaratament alimentari a la comarca i s’emmarca dins del Pla de Prevenció de Residus del Maresme que té com a objectiu reduir un 26,4% la generació de residus de cara el 2027, respecte l’any 2010.

Aquesta, a més, va en la mateixa línia d’altres campanyes de l’Ajuntament del Masnou que tenen com a objectiu prevenir la generació de residus o fomentar el reciclatge, com són les campanyes “Mou-te pel Zero”, “El comerç verd” o la campanya de sensibilització “No donis la nota”, dutes a terme recentment.

Tots els establiments participants han entrat a formar part del Pont Alimentari, un projecte impulsat per Rezero i el Banc de Recursos que canalitza els excedents de més de 130 empreses d’arreu de Catalunya i aprofita més de 980.000kg d’aliments derivant-los a entitats socials que atenen a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

720.000kg de menjar a la brossa cada dia

Cada dia a Catalunya es llencen 720.000 kg de menjar, més de la meitat a les llars, però també als comerços com supermercats i fruiteries. Aquests aliments desaprofitats, que sumen 260.000 tones anuals, equivalen a les necessitats alimentàries de 500.000 persones durant un any.

A nivell ambiental, l’impacte dels residus d’aliments de les empreses que, de no ser aprofitats, acaben als circuits de residus, suposa no només un desaprofitament de recursos naturals i energia sinó també un gran impacte ambiental a nivell d’emissions de carboni.

Qui hi ha rere el projecte

Maresme Circular és un projecte del Consorci de Residus del Maresme que té com a objectiu promoure l’economia circular a la comarca.

La Sitja, centre gestionat per l’Ajuntament del Masnou junt amb Càritas, Creu Roja i Fundació Temps i Compromís és un punt únic de distribució gratuïta d’aliments per a tot el municipi que funciona des del 2017 amb la voluntat d’unificar els tres bancs d’aliments existents a la vila i i optimitzar recursos. Ara, a més, ampliarà les donacions d’excedents del sector del comerç d’aliments al detall.

Una fruiteria de El Masnou donant els seus excedents alimentaris a La Sitja / Maresme Circular