Activitats adreçades als Centres Escolars:
Els Centres Escolars tenen la possibilitat de visitar el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, on es tracten els residus municipals de la comarca, i la possibilitat que anem a realitzar a la seva escola un taller didàctic com a activitat prèvia.
La visita a les instal·lacions del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme està guiada per monitors, es pot fer tots els dies hàbils, de dilluns a divendres, en horari escolar i té una durada de 2 h 30 min.
La visita comença amb una introducció i visualització del vídeo de presentació del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme. A continuació es fan subgrups de 15 alumnes com a màxim, i cadascun d’ells inicia el recorregut de visites, acompanyat per un monitor que explica les instal·lacions i serveix de guia per realitzar les diferents activitats educatives que es duen a terme al llarg del recorregut: aula ambiental, “Maresme Circular Experiència Immersiva” amb ulleres de realitat virtual, etc.
A la mateixa hora poden realitzar la visita un grup màxim de 45 alumnes (dividit en 3 subgrups) i, en cas de ser més, pot entrar un altre grup, d’un màxim també de 45 alumnes, mitja o una hora més tard.
Amb relació als tallers didàctics, hi ha quatre tipus de taller en funció del nivell escolar dels alumnes:
• “Na Llum i els residus”. Adreçat a alumnes de 1r, 2n i 3r d’educació primària. Té una durada d’1 h 30 min. i es proposa com a activitat a realitzar prèviament a la visita al Centre. Es tracta d’un taller pensat per conèixer el concepte de residu com a recurs i com es separen els residus per poder-los reciclar.
• “Amb energia!”. Adreçat a alumnes de 4t, 5è i 6è d’educació primària i primer cicle d’Educació Secundària Obligatòria. Té una durada d’1 h 30 min., es proposa com a activitat a realitzar prèviament a la visita al Centre i es pot portar a terme en anglès. Es tracta d’un taller que treballa el concepte d’energia i el seu objectiu és que l’alumnat conegui les diferents formes de producció energètica del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme.
• “La ciutat sostenible”. Adreçat a alumnes d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Cicles Formatius i Adults. Té una durada d’1 h 30 min. i es proposa com a activitat a realitzar prèviament a la visita al Centre. Es tracta d’un joc de taula grupal, en format joc de rol, pensat per a familiaritzar l’alumnat amb el concepte de gestió sostenible a nivell municipal.
• “Aprenem a Ecodissenyar”. Adreçat a alumnes de segon cicle d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. Es tracta d’un taller que treballa els conceptes d’Economia Circular, cicle de vida d’un producte i Ecodisseny. El seu objectiu és que els participants comprenguin el concepte de cicle de vida dels productes i com es poden minvar els impactes ambientals associats, pensant en ells des de les primeres fases de disseny.
Les escoles poden triar entre fer només la visita a les instal·lacions, o fer un dia el taller didàctic i un altre dia la visita. En aquest cas, es recomana fer primer el taller i després la visita, però és opcional.
També hi ha la possibilitat de fer una Visita Virtual al CIVRM, activitat telemàtica elaborada arran de les mesures de seguretat extraordinàries que es van haver de prendre a causa de la COVID19 i que va adreçada tant a públic de primària com a públic d’ESO i batxillerat.
A més, com a complement de la visita virtual, i a partir de 2n cicle d’ESO, oferim la possibilitat de fer amb posterioritat una trobada virtual amb un expert del Consorci per poder resoldre tots aquells dubtes i preguntes que els hagin quedat després de la sessió.
Hi ha tres modalitats de visita virtual:
• Projecció a l’aula i connexió telemàtica amb el nostre educador.
• Projecció als ordinadors dels alumnes (1 alumne x 1 ordinador) i connexió telemàtica amb el nostre educador.
• El nostre educador es desplaça al Centre escolar i es fa la projecció a l’aula.
Totes les activitats les oferim de forma gratuïta i per a poder fer una reserva cal emplenar un full de sol·licitud.
Resum de les possibles activitats per a Centres Escolars:
• Visita presencial.
• Taller didàctic + visita presencial.
• Visita Virtual al CIVRM en tres formats:
– Projecció a l’aula i connexió telemàtica amb el nostre educador.
– Projecció als ordinadors dels alumnes (1 alumne x 1 ordinador) i connexió telemàtica amb el nostre educador.
– El nostre educador es desplaça al Centre escolar i es fa la projecció a l’aula.
• Taller didàctic + visita virtual.
• Taller didàctic (es recomana fer posteriorment la visita presencial)