novembre 4, 2022

Realitat Virtual: una nova eina d’educació mediambiental

by MaresmeCircular in Consorci de residus

• El Consorci de Residus del Maresme estrena una experiència immersiva amb ulleres de RV per descobrir el present i el futur del reciclatge

El Consorci de Residus del Maresme estrena ‘Maresme Circular Experiència Immersiva’, un viatge al present i al futur del reciclatge a través de Realitat Virtual que busca la conscienciació mediambiental.

Amb les ulleres de realitat virtual Meta Quest 2 amb una resolució de 5K i mitjançant una sèrie de vols virtuals que generen una sensació 3D altament immersiva, l’usuari podrà sobrevolar el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme gaudint d’unes vistes panoràmiques de Mataró i de bona part de la comarca, viatjar fins l’espai i aterrar en una ciutat sostenible i autosuficient del futur. Tot plegat en 25 minuts i amb l’ajuda d’un dron animat que a més de guiar el visitant li ensenyarà conceptes com el de l’economia circular i el downcycling.

“Molta gent creu que el problema dels residus es resol amb el reciclatge, que consisteix a aprofitar coses que els humans ja no voleu per fabricar-ne de noves… Però reciclar no és la solució als vostres problemes. La solució és generar menys residus!”, exclama el dron, que amb un to desenfadat i proper insta als participants a reflexionar sobre el consum responsable i sobre la necessitat d’adoptar un compromís pel que fa als residus que generen.

‘Hand tracking’ per manipular objectes virtuals

Gràcies al desenvolupament creatiu i tecnològic de Glassworks Barcelona, l’experiència immersiva, a més, incorpora una tècnica de seguiment en temps real de les mans de l’usuari –anomenada ‘Hand tracking’–, fet que permet la manipulació d’objectes virtuals sense cap dispositiu addicional.

Per exemple, durant el recorregut el visitant podrà agafar una pila de plàstics usats (xarxes de pesca, ampolles, material urbà…) i convertir-la, primer, en granza, la matèria primera secundària que s’obté a l’hora de reciclar el plàstic; i seguidament, transformar-la en un banc de mobiliari urbà i en una sabatilla esportiva. D’aquesta manera l’usuari experimenta en primera mà i de forma virtual el procés del reciclatge.

La tecnologia immersiva, desenvolupada amb el sistema avançat de generació de videojocs 3D, Unreal Engine, i l’ús d’àudio binaural dissenyat per l’estudi OIDO, generen una sensació virtual altament realista.

Més de 5.000 usuaris gaudiran de l’experiència aquest curs

Aquest viatge immersiu quedarà integrat dins del programa d’educació ambiental del Consorci de Residus del Maresme, ‘Un volt als Residus’, i es calcula que només aquest curs escolar ja el podran gaudir més de 5.000 usuaris.

El programa, creat el 2013 i dirigit tant a infants, joves i adults, engloba diferents activitats –des d’una Aula Ambiental i un recorregut per la Planta de tractament de residus fins l’experiència immersiva amb les ulleres de realitat virtual– que consciencien sobre la problemàtica dels models de producció i consum que han derivat en l’emergència climàtica actual i com la gestió dels residus té un paper clau a jugar de la mà de la coresponsabilitat de tota la societat per refer el futur. Més de 60.000 persones ja han passat pel programa.

Alumnes d’una escola del Maresme provant les ulleres de realitat virtual. / Marga Cruz