abril 16, 2024

Maresme Circular i l’Associació Triops Divulgació instal·len una caixa-niu per facilitar la cria de falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

by MaresmeCircular in Consorci de residus
  • L’expectativa que el falcó acabi criant al Maresme suposa un valor faunístic per a la comarca, donat que sumaria una nova espècie en aquest moment de pèrdua de biodiversitat

Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme, i l’Associació Triops Divulgació han instal·lat a la xemeneia de la incineradora del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, a Mataró, una caixa-niu per facilitar la cria del falcó pelegrí.

Instal·lació de la caixa-niu a la xemeneia de la incineradora del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme / Triops Divulgació

El falcó pelegrí (Falco peregrinus) és una espècie de rapinyaire escassa i amb un alt valor de conservació que fa més de dues dècades que va tornar a Barcelona després d’extingir-se a la dècada dels 70 i que en els darrers anys s’ha anat estenent per tota l’àrea metropolitana.

Els edificis i estructures altes com la xemeneia de la incineradora, de 45 metres d’alçada, són ideals per a instal·lar-hi els nius. A més, la incineradora se situa en un espai obert i amb abundant població de coloms, les preses més habituals de la dieta del falcó, cosa que també ajudaria a la potencial cria d’aquesta espècie.

L’expectativa que el falcó acabi criant al Maresme suposa un valor faunístic per a la comarca, donat que sumaria una nova espècie en aquest moment de pèrdua de biodiversitat; quelcom que va en sintonia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS #15) de l’Agenda 2030. A més, també pot ser clau per al control biològic d’algunes plagues, ja que els falcons s’alimenten de de coloms, tórtores i cotorres.

D’aquesta manera, Maresme Circular aposta per crear un espai de conservació per aquesta espècie facilitant una eina en pro de la biodiversitat a la comarca.

Instal·lació de la caixa-niu a la xemeneia de la incineradora del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme / Triops Divulgació

Seguiment de parelles de xoriguer comú

 La iniciativa de la instal·lació de la caixa-niu neix de l’Associació Triops Divulgació, una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu promoure el coneixement del medi natural de Catalunya a partir de la recerca, la conservació i la divulgació del patrimoni natural i la biodiversitat amb seu a Mataró.

Els coordinadors del projecte són Raül Calderón, Francesc Carbonell, Joan Grajera, Hugo Framis i Pol Romano, cinc investigadors locals que el 2019 ja van iniciar amb molts bons resultats un projecte de seguiment de les parelles reproductores de xoriguer comú (amb el marcatge d’individus amb anelles de lectura a distància i enregistrament d’imatges als nius) a Mataró i rodalies amb el suport de l’Ajuntament de Mataró.

Xemeneia de la incineradora del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme / Marga Cruz