juny 26, 2023

Com estalviar ordenant la nevera (i així evitar el malbaratament alimentari)

by MaresmeCircular in Consorci de residus
  • Tenir ben ordenada la nevera ens evitarà de comprar aliments que ja tenim, ens ajudarà a prevenir el malbaratament alimentari i en definitiva, a estalviar

A Catalunya, cada persona malbarata 35kg d’aliments en bon estat a l’any, l’equivalent a un carro de la compra. El 58% es malbarata a les llars. A nivell ambiental, els aliments que de no ser aprofitats, acaben als circuits de residus, suposen un gran impacte. Però a nivell econòmic també.

Tenir ben ordenada la nevera ens evitarà de comprar aliments que ja tenim, ens ajudarà a prevenir el malbaratament alimentari i en definitiva, a estalviar.

  1. Els làctics, a dalt de tot

A la part superior de la nevera, on la temperatura acostuma a ser més baixa és el millor lloc per guardar-hi els iogurts, el formatge i altres aliments com els ous.

  1. Les restes i embotits, en segon lloc

De la mateixa manera, els aliments cuinats, els embotits curats i les semiconserves també aniran als prestatges superiors. Els productes en llauna, un cop oberts, s’han de traspassar a un pot de vidre o de plàstic perquè les llaunes amb el fred es rovellen i poden contaminar els productes. 

  1. Productes frescos i crus, als prestatges inferiors

Per sota dels aliments cuinats, als prestatges inferiors que són els més freds s’hi ha de desar els productes frescos i crus com la carn, el peix i el marisc. També tots aquells aliments que vulguem descongelar. Aquests aliments s’han de conservar dins d’un recipient preferiblement amb reixeta per a que els líquids que desprenen no toquin directament el producte i així evitar el seu deteriorament.

Si la nostra nevera disposa d’un calaix especial capaç de mantenir una temperatura i grau d’humitat independent, és una bona opció per a conservar la carn i el peix.

Al guardar els productes frescos a sota dels cuinats evitarem que caiguin sucs i es produeixi una contaminació creuada.

  1. Fruites i verdures, al calaix

A baix de tot, generalment hi trobem uns calaixos dissenyats per protegir les fruites i verdures del fred directe. Aquesta separació, a més, permet protegir els aliments dels sucs dels productes crus dels prestatges superiors. És molt important netejar bé la fruita i verdura abans de menjar-la i cuinar-la.

  1. La porta també té el seu ordre

A la porta, si hi tenim ouera és recomanable conservar-hi els ous. L’ouera serveix per mantenir els ous en un espai sec i fresc i a més, evita la contaminació creuada. Si el nostre refrigerador no disposa d’ouera podem desar els ous al prestatge superior i així evitar que es trenquin. Això sí, sempre els hem de guardar a la nevera on la temperatura és més estable.

La mantega, salses i conserves també poden anar als prestatges superiors de la porta, deixant els inferiors per a les begudes.

I recorda, el primer que entra és el primer que surt! Endreça els aliments i situa al davant els que hagis de consumir abans.

Fer receptes de reaprofitament

A banda de posar ordre a la nevera, fer receptes de reaprofitament és una altra de les moltes coses que podem fer per estalviar i evitar el malbaratament. A més, ara la millor recepta de reaprofitament del Maresme té premi!

Maresme Circular ha llançat un concurs de receptes per fomentar el reaprofitament alimentari: la més original i que millor aprofiti els aliments guanyarà un dinar per a dues persones al restaurant El Nou-Cents de Mataró.

Fins el 3 de juliol, qualsevol habitant major d’edat del Maresme podrà enviar les seves propostes.

  • El jurat estarà format pel cap de cuina del restaurant El Nou-Cents, Josep Maria Martín, per la professora d’alimentació conscient Marta Castells, per un membre de Maresme Circular i per un de Rezero.
  • Per participar, els concursants hauran d’enviar la recepta i fotografies i/o un vídeo al correu cbrossa@cresidusmaresme.com.
  • El lliurament del premi es farà a les 17.30h del 14 de juliol a l’espai e-Àgora del Mercat de la Plaça de Cuba de Mataró; acte que vindrà amenitzat per un taller de cuina de reaprofitament obert al públic i especialment a tots als participants del concurs.

Pla de prevenció de residus del Maresme

La iniciativa forma part d’un seguit d’accions per a reduir el malbaratament alimentari que Maresme Circular, un projecte del Consorci de Residus del Maresme, i Rezero estan portant a terme aquest 2023 en el marc del Pla de Prevenció de Residus del Maresme. El Pla, redactat el 2022, té com a objectiu reduir un 26,4% la generació de residus a la comarca de cara el 2027, respecte l’any 2010.

Verdures del Maresme / Marga Cruz