abril 22, 2021

Campanya a les biblioteques per fomentar la recollida selectiva d’aparells elèctrics i electrònics

by MaresmeCircular in Consorci de residus

Els departaments de Territori i Sostenibilitat i el de Cultura de la Generalitat han posat en marxa una campanya per fomentar la recollida selectiva i el reciclatge d’aparells elèctrics i electrònics a través de les biblioteques públiques de Catalunya.

L’objectiu és intensificar la implicació de la ciutadania en la reducció de residus i en el canvi de sistema cap a una economia circular, que prioritzi el reaprofitament i valorització dels residus com a productes nous.

Es tracta d’una iniciativa en la qual hi participen un total de 68 biblioteques d’arreu de Catalunya,  de les quals quatre es troben a la comarca del Maresme.

Tallers de reparació, exposicions, contes, màgia i videofòrums

Així, les biblioteques de Sant Pol de Mar, Llavaneres, Canet de Mar i Tordera participen en aquesta campanya de sensibilització, sumant-se a l’organització alguns dels actes que proposa. Es realitzaran tallers de reparació on s’ensenyarà a reparar petits aparells elèctrics i electrònics com ara mòbils, tabletes, auriculars o reproductors de música, per allargar-ne la seva vida útil. Així mateix es donaran eines i consells pel bon manteniment d’aquests objectes i evitar que s’espatllin. També s’ha organitzat un conta contes i un espectable de màgia a l’entorn de la recollida selectiva i sessions de videofòrum a la fresca amb l’exhibició de documentals relacionats amb la sostenibilitat.

“Canvia el xip. Recicla’ls”

Aquesta iniciativa forma part de la campanya ‘Canvia el xip. Recicla’ls’ que, amb l’objectiu d’allargar la vida útil dels aparells elèctrics i electrònics, es va iniciar a finals de l’any 2019 però es va haver d’interrompre a causa de la crisi provocada per la Covid-19. Té com a horitzó els Objectius de Desenvolupament Sostenible del Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya.

Està finançada pels Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP): Ecolec, Ecotic, Ecoasimelec, ERP, REINICIA, Eco-RAEE’s, Ecofimatica, Ecolum, Ambilamp que, com a responsables de la posada al mercat d’aparells elèctrics i electrònics, contribueixen a finançar-ne la recollida selectiva, el tractament i les campanyes de sensibilització.