maig 5, 2021

Els serveis educatius del Consorci de Residus del Maresme, ara també en format virtual

by MaresmeCircular in Consorci de residus
  • La visita virtual és una alternativa necessària en el moment actual perquè les escoles la puguin realitzar tant des de l’aula en grup com des de casa.

  • El programa educatiu del Consorci de Residus del Maresme mostra els processos i el funcionament de la gestió dels residus convidant el visitant a reflexionar des d’una perspectiva ambientalista.

El programa d’educació ambiental Un volt als Residus, que porta en marxa des de l’any 2013, té per objectiu informar, sensibilitzar i afavorir la comprensió del rol de la gestió de residus i la transició cap a un canvi de model basat en l’economia circular, així com de les responsabilitats col·lectives i individuals que se’n deriven, mostrant els processos i el funcionament de les plantes de tractament de resta i de recuperació energètica del Centre de Residus del Maresme. Ho fa des d’una perspectiva ambientalista, des de la qual s’insta als visitants i participants dels tallers a reflexionar sobre el consum responsable i sobre la necessitat d’adoptar un compromís pel que fa a l’actuació en la gestió i el tractament dels residus que generen.

Donant la volta als residus

Un recorregut guiat des d’on es pot veure de primera mà el funcionament de la planta i els diferents processos que s’hi duen a terme. La visita compta amb una aula ambiental, diversos tòtems explicatius, una esfera verda amb audiovisuals i, fins i tot, un simulador de residus amb un viatge 4D. Un autèntic viatge a través dels residus.

Però això no és tot, el recorregut guiat i totes les experiències que Un volt als Residus proposa ofereixen la possibilitat de complementar-se amb tallers i activitats preparatòries. Uns tallers que varien en funció del nivell escolar de l’alumnat i que els educadors del Consorci de Residus del Maresme ofereixen directament a les escoles.

Nova modalitat de visita virtual

Arran de l’esclat de la pandèmia i després que es fes una prova pilot a finals del primer confinament, el programa un Volt als Residus es presenta ara també en forma de visita virtual. En aquesta els alumnes s’endinsen en el món del Centre de Residus del Maresme a través d’un audiovisual on, sense moure’s de l’aula, poden submergir-se en el món del tractament de residus. La visita es dinamitza a través d’un Genially didàctic i un programa interactiu on els alumnes poden exposar les seves idees i reflexions a través del joc.

La visita virtual, sorgida com una eina necessària aquests dies, ha estat pensada expressament per a les escoles i es pot realitzar tant des de l’aula en grup com des de casa, on cada alumne es connecta des d’un dispositiu mòbil. L’objectiu és poder transmetre els mateixos aprenentatges i experiències didàctiques a través del món virtual.

Aquesta nova modalitat de visita busca complementar i diversificar l’oferta educativa que ofereix el Consorci de Residus del Maresme. Tanmateix, cal remarcar que les visites i els tallers presencials continuen en marxa i que en aquests moments s’està treballant per oferir novetats de cara el pròxim curs escolar.