Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme, ha celebrat el talent jove participant aquest dijous 6 de juny a l’acte d’entrega de premis de la 6a edició del Metròpolis FP Lab, un programa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Fundació BCN Formació Professional que vol fomentar la innovació i la creativitat de l’alumnat de formació professional a la vegada que l’apropa al mercat laboral.
13 empreses i 13 reptes actuals
La iniciativa consisteix en que tretze empreses proposen tretze reptes reals oferint a l’alumnat de cicles formatius de diferents branques l’oportunitat de desenvolupar un projecte col·laboratiu que en doni resposta.
En la seva 6a edició, Maresme Circular s’ha sumat al programa plantejant als estudiants el següent repte: Com podem separar i reciclar els residus tèxtils d’ús quotidià que es llencen al contenidor gris? El volum de residus tèxtils a casa nostra ronda el milió de tones, però només una mínima part es recull de forma selectiva i es reutilitza a nivell local. Com podem millorar això?
“Pels que venim del sector ambiental, que contínuament estem envoltats de males notícies, l’entusiasme que han mostrat els grups finalistes ha estat una glopada d’aire fresc”, ha assegurat el director de Maresme Circular, Carles Salesa, que també ha destacat “la capacitat d’extracció i creativitat, d’anar més enllà de la zona de confort acadèmica dels estudiants”.
L’equip de l’Institut Escola Municipal de Treball de Granollers ha guanyat el repte que Maresme Circular ha plantejat en aquesta 6a edició. El seu projecte Renova Tèxtil proposa millorar la recollida selectiva dels residus tèxtils a través d’una aplicació que geolocalitzi els contenidors taronges de tèxtil més propers i que premiï la recollida selectiva amb punts bescanviables per diferents recompenses.
L’equip guanyador rebrà una beca formativa remunerada per desenvolupar el projecte.
Més de 1.500 alumnes
En aquesta edició, més de 1.500 alumnes dividits en 350 equips de 50 centres de formació professional de Catalunya s’han animat a participar en el programa. D’aquests, 45 equips van ser seleccionats per participar en el taller de l’Acceleradora on més de 170 alumnes van treballar conjuntament amb les tretze empreses per trobar solucions innovadores als reptes plantejats.
A la fase final, els 26 equips finalistes van presentar els seus projectes davant d’un jurat que ha escollit els guanyadors d’aquesta edició.