febrer 9, 2021

Es presenta al TecnoCampus la Càtedra sobre Economia Circular

by MaresmeCircular in Consorci de residus

El TecnoCampus presenta la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat, impulsada des del patronatge del Consorci de Residus del Maresme i d’Aigües de Mataró.

El TecnoCampus va presentar divendres passat 5 de febrer la que és la tercera càtedra universitat-empresa que es posa en marxa des de la inauguració del parc. Es tracta de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat, que s’afegeix a les ja existents: en Envelliment i Qualitat de Vida i en Economia Social i Cooperativa. Les càtedres, va apuntar el director general del TecnoCampus, Josep Lluís Checa, són un instrument a l’abast de les universitats per anar de la mà del sector privat i d’institucions públiques en recerca i transferència. En aquesta ocasió, la càtedra neix de l’impuls dels dos patrons: Aigües de Mataró –companyia pública de l’Ajuntament de Mataró- i el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, presidit per l’alcalde de Mataró, David Bote, i dirigit per Carles Salesa. En la cloenda de l’acte de presentació, Bote va apuntar que els fons Next Generation obren portes per a fer inversions en àmbits com el que estudiarà la Càtedra d’Economia Circular.

La directora de la Càtedra, Sònia Llorens, va apuntar que, si analitzem les dades referents als consums i emissions anuals, “es pot concloure que el nostre model de consum és absolutament insostenible, i requereix actuar de manera urgent cap a noves formes de producció i consum”. En aquesta línia, la Càtedra incidirà a aportar els mitjans acadèmics per a la investigació, la formació, la transferència tecnològica i la divulgació que permetin formar i donar poder als agents impulsors del canvi cap a aquest nou model més sostenible. “En la implementació de l’economia circular hem de reincorporar patrons de comportament del passat i aplicar-hi les noves tecnologies, a més d’involucrar-hi societat, les entitats públiques i la indústria”.

Manuel Mas, per la seva part, com a president del Consell d’Administració d’Aigües de Mataró i president del consell de direcció de la càtedra, va posar de manifest que la iniciativa del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme com a pionera a Catalunya en el seu moment, i es va mostrar convençut que l’aposta d’ara per crear la càtedra respon a una evolució de la societat per buscar nous mecanismes de sostenibilitat. “La companyia d’Aigües de Mataró va pensar que estaria bé destinar recursos a pensar en el futur i impulsar alguna iniciativa en l’àmbit de la universitat”, va indicar Mas.

 

 

Durant l’acte de presentació, Carles Salesa, des de la direcció del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, va destacar que en els més de 35 anys de recorregut del Consorci la visió estratègica ha estat sempre un tret fonamental. Una visió que ha fet que el Maresme sigui un territori privilegiat amb una gestió de residus estable, eficaç, eficient, autosuficient i avançada tecnològicament. Trets que —segons les seves paraules— “han aconseguit que la marca Mataró-Maresme sigui una referent internacional i nacional en l’àmbit de la gestió de residus”. Salesa també va fer referència al context actual, posant de manifest com el projecte d’economia circular, desenvolupat durant els últims anys, ha sortit a la llum gràcies a aquesta visió estratègica. Per Salesa, a més, “la Càtedra és una eina extraordinària que ens ajuda a omplir el forat que habitualment hi ha entre la part del coneixement i la materialització pràctica dels projectes”.

En la conferència inaugural, el professor emèrit de la UAB Jordi Batrolí, membre del consell assessor de la Càtedra, va destacar que “hi ha molts indicadors de la biocapacitat de regeneració sostenible de la terra”. Però, alhora, va llançar aquesta advertència: “No podem sobrepassar aquesta capacitat de regeneració de sistema”.