febrer 8, 2021

Carles Salesa exposa en un seminari el model de col·laboració publicoprivada del Parc Circular Mataró-Maresme com a cas d’èxit

by MaresmeCircular in Consorci de residus

La proposta de col·laboració entre administració i sector privat del Parc Circular Mataró-Maresme presenta alguns trets que la fan molt innovadora.

El director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa, va participar com a ponent durant la tarda d’aquest passat dimarts al seminari online «La Colaboración publico-privada en las empreses de Servicios públics: casos de éxito». Un activitat organitzada per l’EISP (Escuela Internacional de Servicios Públicos) i en la qual va compartir cartell amb el president executiu de PWACS, Juan Pablo López Heras, i el Director General de Negoci d’Eurecat Miquel Rey.

El seminari, que va comptar amb una cinquantena de persones inscrites, va constar de tres ponències digitals adreçades a mostrar diferents casuístiques d’èxit de col·laboració entre l’administració pública i l’empresa privada.

3 realitats d’èxit de col·laboració publico-privada

Durant la seva intervenció, Miquel Rey va fer una exposició de la realitat d’una entitat com Eurecat, que, amb una trajectòria relativament jove, es posiciona com un centre tecnològic de referència a l’hora d’omplir el buit de col·laboració i coneixement que hi ha entre el món acadèmic i el sector empresarial. Tanmateix, Rey va exposar els reptes de futur i les mancances estructurals en R+D+I amb què es troben i va comparar la situació amb altres països com Alemanya.

Per la seva part, Juan Pablo López Heras va tractar les experiències de diferents modalitats de col·laboració publicoprivada emprades en serveis públics, com ara la gestió de l’aigua, la recollida i tractament de residus, la neteja viària o els serveis funeraris, entre d’altres. Va citar diferents casos de tot l’estat, destacant la fórmula de les empreses mixtes.

Per últim, Carles Salesa va parlar de la seva experiència al capdavant del Consorci de Residus del Maresme. Una entitat que ja ha aplicat models convencionals de col·laboració publicoprivada via concessional durant els seus 35 anys d’antiguitat, amb diferents fórmules de finançament per a cada generació d’infraestructures.

Durant la seva exposició, va fer especial èmfasi en la nova modalitat vinculada al nou Parc Circular Mataró-Maresme (PCMM). Un projecte que encara es troba en fase de desenvolupament i que, a hores d’ara, aposta per una proposta de col·laboració entre administració i sector privat amb alguns trets que la fan molt innovadora. Una nova fórmula que proposa un lloguer del sòl a llarg termini en condicions avantatjoses per ocupacions a partir de 500 m2 que inclou la disponibilitat de serveis comuns i la possibilitat de simbiosi en diferents fluxos entre empreses del PCMM i el mateix Consorci. Tot, sempre en base a l’acceptació de les activitats d’acord al compliment d’uns determinats criteris de circularitat.

Gràcies a aquestes tres experiències, el seminari, amb una durada inferior a les dues hores, va permetre als assistents capbussar-se en diferents models de participació entre sector públic i privat, des d’una aproximació tan real com acurada.