abril 8, 2021

En marxa una nova app ciutadana per determinar l’origen de les olors entorn del Centre de Residus del Maresme i donar resposta a les incidències

by MaresmeCircular in Consorci de residus

 

 

A principis d’any, el Consorci de Residus del Maresme, va posar en marxa un estudi per obtenir dades sobre la incidència de les olors a diversos punts de l’entorn més immediat del Centre de Residus i a la ciutat de Mataró, per poder determinar quines d’aquestes provenen des del Centre. Com a part d’aquest estudi i amb la idea d’obtenir valoracions reals que permetin el seguiment, el control i la vigilància de l’impacte odorífer del Centre, ara també s’ha posat en marxa una aplicació per a dispositius mòbils.

Mitjançant l’ús d’aquesta aplicació, es podran registrar les olors percebudes en aquell instant, i seran enviades directament al Consorci de Residus del Maresme. D’aquesta manera, les dades obtingudes de l’estudi que es va iniciar el gener provindran no només de la malla on diferents professionals fan l’anàlisi a diferents punts establerts, sinó que també ho faran a partir de la participació de les persones que facin servir l’app.

De moment, l’aplicació, que s’anomena Ortelium, comptarà amb la participació de poc més d’una trentena de voluntaris durant un període inicial de prova. Una mostra diversa conformada per persones que desenvolupen gran part de la seva activitat al Polígon de les Hortes, als barris de Cerdanyola, el Pla d’en Boet, Peramàs, la zona del Rengle o l’Eixample.

L’ús de l’aplicació és d’allò més senzill: en el moment de percebre una olor particular, s’haurà d’accedir i omplir un formulari molt simple per registrar-hi una sèrie de dades concretes com ara de quin tipus d’olor es tracta, quina intensitat de molèstia genera, a quina adreça està ubicada i quina ha estat la seva durada. Un cop el formulari hagi estat enviat, serà rebut per part del Consorci de Residus el qual gestionarà cadascuna de les incidències de manera individual.

Un cop hagi passat el període de prova, la idea és poder obrir aquesta aplicació a tothom qui vulgui participar i utilitzar-la com una eina per aportar informació de les olors que es perceben en un moment i lloc concret. D’aquesta manera, les incidències obtingudes complementaran la informació de l’estudi que es va posar en marxa a finals de gener, determinant quin és el focus real de les olors que es perceben als entorns del Centre de Residus i a la ciutat en general, al mateix temps que es donarà un servei a la ciutadania.

Des del Consorci es confia que, a través d’aquesta aplicació, es podrà complementar la informació de l’estudi d’Odournet, ajudant a identificar noves actuacions que portin a l’atenuació de les possibles olors que puguin provenir del Centre de Residus del Maresme.