juliol 12, 2019

El Maresme incrementa en un 5,97% els resultats de recollida selectiva durant el 2018

by MaresmeCircular in Consorci de residus

Un total de 17 poblacions de la comarca ja compleixen amb l’objectiu europeu 2020 de recollir selectivament més del 50% dels residus

El 2018, la comarca del Maresme ha millorat els resultats de recollida selectiva respecte l’exercici anterior. En concret, s’ha experimentat un augment del 5,97% fins arribar a les 110.172,32 tones, segons dades que acaba de fer oficials l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).  En total, el percentatge de recollida selectiva al Maresme ha pujat fins al 45,30%, prop de 4 punts per sobre de la mitjana catalana (41,76%). Les xifres revelen que la mitjana de recollida selectiva a la nostra comarca és de 257,84 kg per habitant i any, mentre que la de la fracció resta (tot allò que es llença al contenidor gris) es situa en els 311,31 kg per habitant i any.
 
Per municipis, cinc poblacions del Maresme reciclen per sobre del 60%, objectiu europeu marcat per a l’any 2030: Argentona, Cabrils, Canet de Mar, Llavaneres i Sant Cebrià.  A més, onze viles més compleixen amb l’objectiu 2020 d’arribar al 50% de recollida selectiva: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Cabrera, Dosrius, Òrrius, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.
 
L’augment de la recollida selectiva al Maresme s’inscriu en una millora general a nivell de tot Catalunya, que durant l’any passat  va recollir selectivament el 41,8%, és a dir, 1,66 milions de tones, xifra que representa un augment respecte l’any anterior del 8,4%. La implantació de sistemes de recollida cada cop més eficients, la pujada del cànon dels residus municipals, l’increment dels ajuts als ens locals per al foment de la separació dels residus municipals i l’efecte de les campanyes de sensibilització sobre la ciutadania són els principals arguments per explicar aquestes xifres millorades. En aquest sentit, el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme va portar a terme, durant el 2018, la campanya “Recicla i guanyaràs”, dirigida a augmentar els resultats de recollida selectiva incidint en el valor econòmic dels residus.
 
L’increment dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals es fa de forma progressiva i continuada fins l’any 2020 –fins prop de 50 €/tona si va a l’abocador i de 25 €/tona si s’incinera– per encarir el cost de les opcions de gestió ambientalment menys adequades i promoure la prevenció, la recollida selectiva i el reciclatge material.

Estadístiques completes a http://estadistiques.arc.cat