abril 18, 2019

El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme aconsegueix incrementar en més d’un 40% la quantitat de materials reciclats

by MaresmeCircular in Consorci de residus

Les millores realitzades durant 2017 per valor de gairebé un milió d’euros i el seu ajust final durant l’any passat han aconseguit que la instal·lació consolidés de forma continuada el 10% de recuperació durant 2018 i que comenci l’any amb un percentatge de recuperació per sobre del 14%

La inversió realitzada fa dos anys al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, gestionat per la UTE TEM per encàrrec del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, ha permès incrementar el percentatge de valorització dels residus en més d’un 42% en un any complet des de la implementació de les obres. L’objectiu de la reforma, que va suposar una inversió d’al voltant d’un milió d’euros, era optimitzar la selecció dels materials i augmentar el percentatge de residus reciclats.
 
“Des del començament de les obres, a l’abril de 2017, vam experimentar un augment immediat en el percentatge de valorització dels materials i, durant la resta de l’any, va continuar incrementant fruit de diferents ajustos. En 2018, els resultats de recuperació no han baixat del doble dígit (10%) i hem començat 2019 amb uns percentatges de recuperació de residus superiors al 14% al gener i per sobre del 12% en el primer trimestre, xifres difícils d’aconseguir ” , assenyala José Miguel Latasa, director de planta del Centre Integral de Valorització de residus del Maresme. “Actualment, estem treballant ja en la segona versió de la reforma per intentar millorar encara més aquest percentatge de recuperació”, afirma Latasa.
 
Durant els propers mesos, es durà a terme una modificació que permeti una valoració alternativa del biogàs generat en la biometanització, així com aprofitar la totalitat d’aquest biogàs sense perdre una part per indisponibilitats dels motors de cogeneració, utilitzant-se per a l’escalfament de l’aire primari del procés de la valorització energètica. Això permetrà utilitzar el vapor generat per produir electricitat i no per a l’escalfament, tal i com passava fins ara. D’altra banda, es potenciarà la biometanització davant del compostatge ja sobrecarregat perquè el centre sigui més eficient.
 
Aquest any, a més, es posarà en marxa la nova línia de recuperació de vidre després del compostatge, que permetrà seleccionar, classificar i recuperar el vidre que continua present en la matèria orgànica al final del seu procés de tractament. Aquesta nova línia de classificació i recuperació recollirà el vidre procedent del procés d’afinat del bioestabilitzat i de l’extracció de pesats de les pulperes de biometanització. Amb aquesta nova implementació, es preveu que la quantitat anual de vidre recuperat sigui de 4.500 tones, amb un augment de l’índex de recuperació del 2% sobre les tones totals d’entrada a planta.
 
El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, situat a Mataró (Barcelona), és una instal·lació especialitzada en el tractament de residus sòlids urbans i industrials que inclou plantes de selecció, compostatge, metanització i de recuperació energètica. D’aquesta manera, el centre no només recupera materials reciclables, sinó que produeix energia elèctrica procedent de la valorització energètica de materials no reciclables evitant, així, la seva disposició a l’abocador. Actualment, la instal·lació gestiona directament 280.000 tones de residus l’any (més de 41.000 tones d’altres fraccions que són transferides) dels ajuntaments Consorciats del Maresme i d’altres àmbits geogràfics, com el Vallès Oriental, donant servei a gairebé un milió d’habitants.