setembre 3, 2018

El Maresme augmenta els residus de recollida selectiva en un 6,57% respecte l’any anterior

by MaresmeCircular in Consorci de residus

Per primer cop, sis municipis de la comarca se situen per sobre del 60% de recollida selectiva que marca la planificació de la Generalitat per al 2020, i setze en total superen el 50%

L’any 2017, la comarca del Maresme va augmentar la quantitat de residus recollits a través de la recollida selectiva en un 6,57% respecte el 2016. Aquesta és la dada més significativa a nivell comarcal de les dades sobre residus municipals que l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) publica cada estiu. La millora d’aquest percentatge ve donada, en gran part, per l’increment de la recollida selectiva de paper i cartró, vidre i envasos lleugers.
 
Una altra lectura positiva és que, per primer cop a la història, el Maresme situa sis municipis per sobre dels objectius del Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya per al 2020 (un 60% de recollida selectiva). Així, Argentona encapçala el rànquing al Maresme amb un 86,54%. Cabrils és la segona població del Maresme amb millors índex de recollida selectiva, amb un 71,73%. Canet de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Sant Pol de Mar i Sant Andreu de Llavaneres també superen el 60%, mentre que Arenys de Munt, Teià, Sant Cebrià de Vallalta, Vilassar de Dalt, Calella i Caldes d’Estrac superen el 55%. Per altra banda, Cabrera de Mar, Òrrius, Vilassar de Mar i Alella també superen el 50%, per a sumar un total de setze municipis del Maresme que ja superen la xifra simbòlica de recollir selectivament més de la meitat dels seus residus. Les fraccions que van experimentar una millora més significativa el 2017 al Maresme van ser els envasos lleugers i el paper/cartró (un increment en ambdós casos de gairebé el 13% respecte 2016), i el vidre (gairebé el 12% respecte 2016).
 
Dins dels aspectes a millorar, es troba l’increment de la generació de residus, amb una pujada del 3,76% respecte 2016, per a un total de 241.120 tones de residus municipals generats a la comarca, resultant en 1,56 kg per habitant i dia. Aquesta dada reflecteix el fet que quan hi ha un creixement econòmic i del consum, encara es produeix un augment paral·lel en la generació de residus, deixant clar el marge de millora existent pel que fa a polítiques de prevenció.
 
Aquest increment global en la generació, també de la fracció resta o no recollida selectivament (que ha augmentat el 1,63%), fa que el percentatge de recollida selectiva respecte el total generat pugi poc més d’un punt respecte l’exercici anterior, situant-se en un 44,28% (43,12% el 2016). També cal destacar l’estancament de la recollida de la matèria orgànica, que en contrast amb les altres fraccions principals de la recollida selectiva només va créixer un 0,64%.
 
A nivell de Catalunya, la recollida selectiva té al 2017 l’increment més alt de l’últim lustre, de més de 100.000 tones, un 7%. Tot i això, l’augment en la generació total de residus (augment del 3,3%) fa que la recollida selectiva sobre el total passi del 38,5% del 2016 al 39,9% del 2017. La generació de residus municipals a Catalunya es troba lleugerament per sobre de la mitjana europea –482 kg/hab/any– i a nivells similars als de Finlàndia, França o Holanda.
 
Dossier de premsa sobre la recollida selectiva a Catalunya 2017
 
Estadístiques completes sobre residus municipals