març 15, 2022

El Consorci de Residus del Maresme impulsa el primer Pla de Prevenció de Residus Municipals del Maresme

by MaresmeCircular in Consorci de residus
  • El Pla es desenvoluparà en un horitzó temporal de sis anys amb l’objectiu de reduir un 26,4% la generació de residus a la comarca de cara el 2027, respecte el 2010

El Consorci de Residus del Maresme està treballant en la redacció del primer Pla de Prevenció de Residus Municipals del Maresme, una eina que permetrà establir unes línies estratègiques i accions tipus que facilitin als municipis consorciats la prevenció i reutilització de residus municipals.

El Pla es desenvoluparà en un horitzó temporal de sis anys (2022-2027) amb l’objectiu de reduir un 26,4% la generació de residus a la comarca de cara el 2027, respecte l’any 2010. És a dir, passar de la mitjana de generació de residus d’1,72kg/ habitant i dia de l’any 2010 a l’1,26kg/ habitant i dia el 2027. Tenint en compte les tones de residus que es reduirien com a resultat de la implementació del Pla, el 2027 s’aconseguiria reduir en un total de 5.216,74 tones les emissions de CO2 emeses a l’atmosfera.

Les accions involucraran tant els Ajuntaments com el propi Consorci i aniran destinades a reduir els diferents fluxos de residus (orgànica, paper i cartró, plàstics, voluminosos, etc.). Des de crear un circuit d’aprofitament d’excedents alimentaris i la reducció del malbaratament en el sector de la restauració, fins al foment d’espais d’intercanvi de llibres als espais públics, la regulació de la publicitat impresa, la socialització de llibres de text als centres educatius, la promoció de la substitució de bosses i embolcalls d’un sol ús i la implementació d’un servei de lloguer de vaixelles i gots reutilitzables per entitats, aquestes són algunes de les accions que recollirà el Pla.

De fet, moltes de les accions plantejades s’engloben en el marc el futur Parc Circular Mataró Maresme i el seu Espai Refer, un lloc de promoció, visibilització i sensibilització de la prevenció de residus.

El Pla inclou en el seu abast els 28 municipis consorciats (Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Dosrius, El Masnou, Malgrat de Mar, Mataró, Òrrius, Palafolls, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Teià, Tordera, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar) als quals el Consorci dona servei de gestió de residus.

Fins ara, de tots aquests municipis, només Palafolls disposa d’un Pla local de prevenció de residus i Mataró i El Masnou en tenen un en fase d’elaboració.

A l’hora d’elaborar el Pla, el Consorci està agafant com a referència la nova Llei de Residus i Sòls Contaminants de l’Estat, així com el Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya i el Programa Metropolità de Prevenció i Gestió de Recursos i Residus Municipals 2019-2025.

Planta de Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme / Marga Cruz