abril 20, 2022

El Maresme es reivindica com a nou referent de l’economia circular

by MaresmeCircular in Consorci de residus
  • El president del Consorci de Residus del Maresme i alcalde de Mataró, David Bote, ha participat al Fòrum ‘El futur del planeta comença per l’economia circular’, organitzat per El Periódico

El Maresme es vol reivindicar com a referent de l’economia circular a Catalunya i a Espanya i vol fer-ho amb la posada en marxa d’un nou parc d’economia circular que s’ha d’ubicar a Mataró. Així ho ha explicat el president del Consorci de Residus del Maresme i alcalde de Mataró, David Bote, durant una jornada de reflexió i debat sobre el repte de la sostenibilitat, celebrada aquest dimecres 20 d’abril al Recinte Modernista de Sant Pau.

“A Mataró fa molt de temps que anem per davant a l’hora d’afrontar els reptes que tenim com a societat”, ha assegurat Bote que ha explicat: “Vam començar sent pioners en el tractament de residus i ara ho serem també amb el Parc Circular Mataró Maresme, un projecte que busca que tant la indústria com la ciutadania facin seves l’economia circular”.

La jornada que té com a lema “El futur del planeta comença per l’economia circular”, ha estat organitzada per El Periódico i Prensa Ibérica i ha comptat amb la presència de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, així com del director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire i el president delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar.

Reduir el malbaratament de matèries primeres

“Allò que estem fent avui no pot posar en risc els recursos de demà”, ha subratllat contundent la directora de la Càtedra d’Economia Circular del TecnoCampus, Sònia Llorens, que ha obert el fòrum amb una xerrada divulgativa on ha explicat als assistents en què consisteix l’economia circular i quins avantatges suposa respecte el model econòmic actual. “L’economia circular és un concepte econòmic que té l’objectiu de produir béns i serveis al mateix temps que es redueix el consum i malbaratament de matèries primeres, aigua i fonts d’energia”, ha resumit Llorens.

La part central de l’esdeveniment ha orbitat entorn a dues taules rodones. En la primera, protagonitzada per institucions i entitats municipals com el president del Consorci de Residus del Maresme i alcalde de Mataró, David Bote, s’ha abordat el repte de la gestió de residus.

“Hem de tendir cap al canvi de paradigma de l’economia circular i el residu zero i per fer-ho la simbiosi de treball entre les administracions és clau”, ha apuntat Isaac Peraire que ha destacat: “Mataró és una ciutat referent en aquest sentit”.

Carles Salesa: “Volem influir en la prevenció i reutilització dels residus”

La segona taula, que ha donat veu al director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa, i altres representants empresarials s’ha centrat en aquells projectes d’economia circular que han sorgit en els darrers anys i que estan servint per reduir l’excés de residus.

“Fa cinc anys vam decidir fer un canvi estratègic i de paradigma”, ha explicat Salesa que ha continuat: “En comptes de centrar-nos només en el tractament i valorització de residus, també volem influir en la prevenció i reutilització d’aquests”. Per fer-ho, el Consorci de Residus el Maresme que dóna servei a un milió d’habitants (a tota la comarca del Maresme i també al Vallès Oriental) està impulsant el Parc Circular Mataró Maresme, un projecte pioner a Europa on els residus es convertiran en nous recursos.

El futur Parc donarà cabuda tant a la indústria, la ciutadania, l’acadèmia i l’administració pública, per tal d’impulsar l’economia circular en tots els àmbits i així encarar un futur molt més responsable.

L’alcalde de Mataró i president del Consorci de Residus del Maresme, David Bote, durant la jornada “El futur del planeta comença per l’economia circular”, moderada per la periodista Valentina Raffio / Joan Cortadellas