agost 13, 2019

11.608 persones participen a les activitats proposades pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme durant el curs 2018-2019

by MaresmeCircular in Consorci de residus

La xifra suposa un creixement del 24% respecte l’exercici anterior, tant de les visites a planta com de tallers i activitats inclosos al programa “Un Volt als Residus”

11.608 persones, la majoria d’elles en edat escolar, han participat durant el curs 2018-2019 a les activitats proposades pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme (CTRSUM) a través del programa “Un Volt als Residus”, que inclou tant visites guiades al Centre de Valorització de Residus del Maresme com tallers a escoles i a d’altres entorns com fires o jornades de medi ambient. Aquesta xifra representa un creixement del 24% en participació respecte al curs anterior i un 442% respecte el 2013, any de l’inici de les activitats, situant “Un Volt als Residus” com un dels programes d’educació ambiental amb més usuaris de Catalunya.
 
En total, durant el curs 2018-2019 es van realitzar 363 activitats ordinàries (visites a la planta i tallers a centres educatius, repartides pràcticament al 50%), amb una participació de 9.925 assistents. Aquesta xifra es va complementar amb la participació de 1.683 persones als 12 tallers “Ludobrossa” i “Encaixem bones pràctiques” realitzats en diferents actes i principalment organitzats per Ajuntaments. El perfil de la majoria de participants correspon a alumnes d’entre 10 i 16 anys, destacant els de primer cicle d’ESO (3.310), cicle superior de Primària (1.957) i segon cicle d’ESO (1.478), tot i que s’han registrat visites de tot tipus de col·lectius (adults, batxillerat, NEE, associacions, educació en el lleure, educació infantil, cicles formatius…).
 
Si l’augment quantitatiu és significatiu, qualitativament és destacable tant l’aproximació al públic familiar -gràcies als tallers realitzats preeminentment al carrer amb motiu de fires, setmana del medi ambient o de la ciència-, com ara la renovació d’una part important del material audiovisual que els visitants veuen durant la visita a la planta. Així, durant aquest curs s’ha realitzat un nou video introductori, explicant la realitat de la recollida dels residus i el paper del Centre de Valorització del Maresme, i un video final projectat simultàniament en les tres pantalles de “L’esfera verda”, presentant als més joves el concepte d’economia circular.
 
Per procedència, la gran majoria de les visites són de la comarca del Maresme (8.208), seguides de molt lluny pel Vallès Oriental (1.441) i el Barcelonès (1.200). A banda d’aquests origens, durant el curs 2018-2019 s’han registrat visites des de poblacions com ara Santa Cristina d’Aro, Olot, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sabadell o Sant Feliu de Llobregat.
 
Per al curs 2019-2020, el CTRSUM pretén augmentar la difusió de les activitats i visites a la planta entre col·lectius i entitats de la comarca i estudiar la creació d’una nova activitat centrada en l’economia circular, coincidint amb l’inici de les obres del nou Parc Maresme Circular al polígon Mata-Rocafonda de Mataró, a partir de 2020. Qualitativament, es pretèn mantenir l’alta valoració del programa que n’han fet els participants durant el curs 2018-2019, de 9 punts sobre 10.