març 12, 2024

Maresme Circular publica un manual per ajudar als restaurants i menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari

by MaresmeCircular in Consorci de residus
  • El document s’ha fet amb Rezero, dins del marc del Pla de Prevenció de Residus del Maresme que té com a objectiu reduir un 26,4% la generació de residus a la comarca

  • FAGEM (Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme) ha acollit la presentació del manual que ha tingut lloc en una jornada de formació dirigida al sector de la restauració organitzada conjuntament amb el Consorci de Promoció Turística del Maresme i el Gremi d’Hosteleria i Turisme de Mataró i el Maresme

  • El document dota de recursos i coneixements al sector de la restauració i dels menjadors escolars per tal que puguin implementar mesures de prevenció del malbaratament alimentari

Maresme Circular ha publicat el ‘Manual per a la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració i els menjadors escolars’, un document que dota a aquests sectors de recursos i coneixements per tal que puguin reduir l’impacte dels residus d’aliments.

La iniciativa forma part de les actuacions que Maresme Circular, un projecte del Consorci de Residus del Maresme, està duent a terme de la mà de Rezero per evitar el malbaratament alimentari a la comarca i s’emmarca dins del Pla de Prevenció de Residus del Maresme que té com a objectiu reduir un 26,4% la generació de residus de cara el 2027, respecte l’any 2010.

A partir d’aquest primer semestre de l’any, entrarà en vigor la normativa que recull que els restaurants de més de 10 treballadors estaran obligats a tenir un pla contra el malbaratament alimentari. En aquest sentit, el manual vol ser una eina al servei de restaurants i menjadors escolars que a més de sensibilitzar sobre la importància de posar en valor els aliments, detalla el marc normatiu vigent i aporta exemples de bones pràctiques per evitar el malbaratament.

El document s’ha presentat a Mataró aquest dimarts a la FAGEM (Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme), en una jornada de de formació dirigida al sector de la restauració i organitzada conjuntament amb el Consorci de Promoció Turística del Maresme i el Gremi d’Hosteleria i Turisme de Mataró i el Maresme.

Laia Carulla de Rezero presentant el ‘Manual per a la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració i els menjadors escolars’

A Catalunya es malbaraten més de 260.000 tones anuals d’aliments

Segons un estudi recent de l’Eurostat, l’any 2020 es van malbaratar 127 quilos d’aliments per habitant, dels quals el 55% correspon al malbaratament a les llars i el 45% restant a tota la cadena de producció.

A Catalunya, a les llars, comerços al detall i establiments de restauració es malbaraten més de 260.000 tones anuals d’aliments, l’equivalent a 35 quilos d’aliments per persona i any, segons dades del 2012 de l’Agència de Residus de Catalunya.

Altres accions contra el malbaratament

Dins del Pla de Prevenció de Residus del Maresme, el Consorci de Residus està duent a terme altres accions per prevenir els residus d’aliments, com per exemple la creació d’un circuit de reaprofitament alimentari al Masnou, tallers de cuina de reaprofitament a diferents municipis de la comarca, un concurs de receptes o sessions de formació per a restaurants i menjadors escolars.

El manual dota de recursos i coneixements al sector de la restauració i dels menjadors escolars per tal que puguin implementar mesures de prevenció del malbaratament alimentari / Marga Cruz