novembre 14, 2016

Recuwatt bat rècord d’assistència amb més de mig miler d’inscrits

by MaresmeCircular in Consorci de residus

Hi ha participat els millors experts del sector

• La quarta edició d’aquest congrés internacional, i que es va celebrar al Tecnocampus de Mataró entre el 26 i el 28 d’octubre, es va nodrir de coneixements, balanços, experiències i reptes vinculats a la gestió sostenible dels residus, congregant als millors experts del sector.


• Però no tot van ser ponències i discursos, l’esdeveniment va deixar espai per a la motivació personal amb la intervenció de Víctor Kuppers, l’empatia, la gastronomia i la cultura.


• Ho deia Carles Salesa, director del Consorci de Residus del Maresme i Chairman del congrés: “Hem apostat per una organització més plural i participativa, amb un contingut més singular i transversal”.


• En definitiva, una cita única que no ha deixat indiferent a ningú i que té per davant un llarg camí per recórrer cap a una meta de la qual tots parlen: l’economia circular.

 La quarta edició de RECUWATT, celebrada del 26 al 28 d’octubre al Tecnocampus de Mataró, es va saldar amb més de mig miler d’inscrits que, al llarg de tres intensos dies de treball, van poder gaudir d’un congrés únic en la seva modalitat per la capacitat d’aglutinar tots i cadascun dels aspectes vinculats a la gestió sostenible dels residus, concentrant l’interès de persones procedents de diferents comunitats i de països estrangers.


Tanmateix, i més enllà de la transmissió de coneixements per part d’autoritats i experts del sector, l’esdeveniment es va erigir en un espai únic per al debat i la reflexió, propiciant l’intercanvi d’experiències entre tots els que, per diferents raons, professionals o personals, estan vinculats a una àrea d’activitat que cada vegada cobra més pes en les societats modernes per la seva capacitat d’influència sobre la integritat de l’entorn en què vivim i, per tant, sobre el benestar de la població.

 SUPORT INSTITUCIONAL

Diferents càrrecs polítics, com és el cas de l’Alcalde de la ciutat de Mataró i President del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, David Bote, el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, i alcalde Manresa, Valentí Junyent, o el mateix Conseller Josep Rull, al seu torn d’intervencions, van voler donar suport amb la seva presència a un esdeveniment etiquetat des de fa anys per la seva especial rellevància mediambiental, però també per la seva capacitat per generar sinèrgies i punts de trobada que, sense cap dubte, permetran sumar esforços i avançar cap al compliment dels objectius europeus.

 Reciclar més i millor ha estat un dels temes estrella d’aquesta cita, que el primer dia va congregar a nombrosos portaveus de les Administracions Públiques i Gestors de Serveis Públics. Models de recollida selectiva, fiscalitat, política de prevenció i reducció de residus, així com la col·laboració publico-privada, van constituir algunes de les temàtiques abordades, deixant patent en tots els casos la necessitat d’un consens polític en la matèria, a més de compromís, transparència i informació.

INNOVACIÓ I TECNOLOGIA, PERÒ TAMBÉ MOTIVACIÓ PERSONAL I CULTURA

Ja el segon dia, Víctor Kuppers va arrencar el somriure de tots els presents amb la seva conferència “Ser amables”. Durant la seva al·locució, distesa, enginyosa, divertida i hàbil, es va referir a l’estat d’ànim i l’actitud com a elements claus per assolir l’èxit. Amb un ampli somriure es donava així pas a una sèrie d’intervencions sobre l’educació, la comunicació i la transparència, abordant altres qüestions d’interès com ara els sistemes d’informació i la sostenibilitat econòmica en la gestió dels residus.
La valorització energètica de la fracció no reciclable de les deixalles ocupar igualment un paper rellevant, donant una visió àmplia i precisa de les diferents tecnologies existents i el paper que aquest sistema ha de desenvolupar en el marc de la normativa vigent.

La tercera jornada es va centrar en donar a conèixer les millors presentacions emmarcades en el projecte “Call for papers”, i que van ser seleccionades pel seu caràcter innovador, disruptiu i valor afegit, i en indagar una mica més sobre l’economia circular com a model conceptual i econòmic, reservant un petit espai a visualitzar el futur de Recuwatt, més sòlid que mai.

Però no tot van ser conferències i discursos. Els participants van tenir el privilegi de ser obsequiats amb un dinar Quilòmetre 0 i degustar així productes típics del Maresme. També van realitzar una visita al Castell de Santa Florentina, a Canet de Mar, famós per ser una de les localitzacions de la sisena temporada de la famosa sèrie de “Joc de Trons”; i van poder recrear-igualment amb un recorregut guiat, i de caràcter tècnic, pel Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, activitat que va tancar a un esdeveniment que ja s’ha consagrat com un dels més importants del sector a nivell mundial.

PLANIFICACIÓ, PULCRITUD I RIGOR

Ho deia Carles Salesa, director del Consorci de Residus del Maresme i Chairman del Congrés, durant una de les seves intervencions. “Hem apostat per una organització més plural i participativa, amb un contingut més singular i transversal, que aconsegueix tot el cicle de la gestió dels residus”, i tot això complementat amb gastronomia única (menjar km 0), amb sortides culturals, amb visites tècniques, amb exhibició de maquinària de recollida i neteja, amb concurs de pòsters i fins i tot amb la signatura institucional d’acords de col·laboració.

Sota l’organització del Consorci de Residus del Maresme, el Consorci de Residus del Vallès Oriental i el Consorci de Residus del Vallès Occidental, comptant amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i la Fundació Fòrum Ambiental, RECUWATT s’ha consolidat com una cita única que no ha deixat indiferent a ningú i que té per davant un llarg camí cap a una meta de la qual tots parlen, però només assolible amb grans dosis d’esforç i treball: l’economia circular.