juliol 28, 2020

El Maresme incrementa en un 4,18% la recollida selectiva durant el 2019

by MaresmeCircular in Consorci de residus

Un total de 18 poblacions de la comarca ja compleixen amb l’objectiu català per al 2020 de recollir selectivament més del 50% dels seus residus municipals

El 2019, la comarca del Maresme ha millorat els resultats de recollida selectiva respecte l’exercici anterior. En concret, s’ha experimentat un augment del 4,18% fins arribar a les 114.791,78 tones, segons dades que acaba de fer oficials l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). En total, el percentatge de recollida selectiva al Maresme ha pujat fins al 47,14% del total de residus generats, més de 2 punts per sobre de la mitjana catalana (44,77%). Les xifres revelen que la recollida selectiva a la nostra comarca és de 265,84 kg per habitant i any, mentre que la de la fracció resta (tot allò que es recull barrejat) es situa en els 298,16 kg per habitant i any.

Els resultats pel que fa al total de generació de residus són comparativament  satisfactoris, amb un increment respecte el 2018 al Maresme de tan sols el 0,15%, enfront del 1,55% en el global d’augment de generació a Catalunya.

Per fraccions, la recollida selectiva amb major increment respecte l’any anterior al Maresme ha estat la de paper/cartró, amb un espectacular augment del 23,83%, en línia amb l’increment global a Catalunya, seguida dels envasos amb un 7,26% i del vidre amb un 2,16%. En canvi, la recollida selectiva de matèria orgànica ha patit una reducció del -1,30%.

El gran augment de la recollida de paper/cartró s’explica en part per la dràstica caiguda del seu preu com a matèria primera secundària i la pràctica desaparició dels furts a aquests contenidors.

Per municipis, nou poblacions del Maresme recullen selectivament més del 60% dels seus residus, per ordre: Argentona, Canet de Mar, Teià, Arenys de Munt, Llavaneres, Dosrius, Sant Pol de Mar, Sant Cebrià de Vallalta i Sant Vicenç de Montalt. A més, nou viles més compleixen amb l’objectiu 2020 d’arribar al 50% de recollida selectiva, per ordre: Cabrils, Cabrera de Mar, Vilassar de Dalt, Alella, Arenys de Mar, Palafolls, Premià de Dalt, Vilassar de Mar i Òrrius.

Destaca un any més el lideratge comarcal d’Argentona, amb una recollida selectiva del 86,94% (16è municipi de Catalunya amb millors resultats).

Aquests resultats comarcals de recollida selectiva, de la qual cal extraure aquella part no reciclable però en canvi cal incorporar la recuperació sobre la fracció resta, permeten avançar uns resultats propers al compliment de l’objectiu europeu del 50% de reciclatge per al 2020.

L’augment de la recollida selectiva al Maresme s’inscriu en una millora general a nivell de tot Catalunya, que durant l’any passat va recollir selectivament el 44,77% dels residus municipals, és a dir, 1,8 milions de tones, xifra que representa un augment respecte l’any anterior del 8,94%.

La implantació de sistemes de recollida cada cop més eficients i de captació de materials de qualitat, el pagament per generació, les campanyes de conscienciació, la pujada del cànon dels residus municipals i altres incentius econòmics, permeten avançar cap a millors resultats de recollida selectiva i el compliment dels objectius catalans i europeus. En aquest sentit, des del 2012 el Consorci aplica als municipis un cost íntegrament variable per la fracció resta tractada, incentivant millores en les recollides al no haver de suportar els municipis despeses fixes a l’hora de reduir la fracció resta.

Estadístiques completes a http://estadistiques.arc.cat/ARC/