octubre 28, 2021

El Consorci de Residus del Maresme presenta el projecte del Parc Circular Mataro-Maresme al Recuwaste 2021

by MaresmeCircular in Consorci de residus

El congrés internacional de referència en la gestió sostenible dels residus i dels recursos, Recuwaste ha tancat la VI edició amb 800 assistents presencials i un altre centenar de forma virtual, en la seva primera edició en format híbrid. Figures de primer nivell local i internacional en l’àmbit de la gestió de residus han compartit durant les dues jornades del congrés la seva visió, projectes i solucions sobre la (R)evolució dels recursos.

D’aquesta manera, el director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa, i l’assessor de Maresme Circular Miquel Caballé han presentat davant dels assistents el Parc Circular Mataró- Maresme amb un vídeo divulgatiu que explica quins beneficis aportarà el projecte a la ciutadania.

Una biblioteca de les coses on poder agafar en préstec aquells objectes com escales llargues o trepants que utilitzem de forma ocasional, una botiga de segona mà per donar una altra vida a aquella roba i objectes que ja no en fem ús, tallers i xerrades per a la ciutadania o un espai d’assessorament per a l’autoreparació d’aparells electrònics i mobiliari per allargar-ne la seva vida útil, són alguns dels serveis gratuïts que englobarà l’anomenat Espai Refer. El projecte ha rebut un gran interès per part dels assistents, tant de l’àmbit local com internacional.

Idees per inspirar el canvi

Experts com l’economista ecològic Giorgos Kallis, el mànager de Desenvolupament de negocis a Kalundborg Symbiosis (Dinamarca), Tue Robin Jensen, el mànager de Rediscovery Centre (Irlanda), Steve O’Reilly han exposat idees com la necessitat de la reducció del consum de recursos per a fer possible un creixement verd.

Altres ponents com la dissenyadora creativa Leyla Acaroglu i el president de Circular Sweden i membre de l’International Resource Panel, Anders Wijkman concloïen les seves conferències amb la cita cèlebre d’Albert Einstein que diu: “Cap problema pot ser resolt per la mateixa consciència que l’ha creat”. Així, tots dos han animat als assistents a canviar la forma en que mirem el món i entenem els residus per a construir un futur millor.

En l’àmbit local, s’han tractat temàtiques tan àmplies com les tecnologies de la mobilitat sostenible en els serveis públics, el paper dels ens supralocals en la reutilització i el reciclatge i les solucions circulars d’empreses catalanes en el sector del tèxtil i el plàstic. En aquest sentit, des del TecnoCampus Innovation Corner, la directora de la càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat, Sònia Llorens, ha parlat sobre innovació per a la circularitat i com a l’hora de dissenyar un producte cal estudiar la seva vida útil.

Recuwaste premia la innovació

Les conferències i taules rodones s’han complementat amb la presentació dels Papers finalistes al premi Alfonso Maíllo que enguany ha guanyat la tècnica de Medi Ambient i Serveis Urbans de l’Ajuntament de Castelldefels, Sandra Martínez, amb la proposta d’un nou servei de minideixalleries de la ciutat, un projecte que reconverteix els antics quioscos de premsa en desús en petites deixalleries que recullen des de piles, oli usat, bombetes fins a petits electrodomèstics.

Així mateix, els assistents han pogut veure de ben a prop els últims avenços en maquinària de serveis públics (tecnologies per a la recollida selectiva, robòtica, contenidors, rutes, etc.) i han pogut visitar el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme.

El Recuwaste, que es porta a terme de forma bianual, està impulsat pel Consorci de Residus del Maresme, en col·laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya i la Diputació de Barcelona. A més, compta amb el suport de la Fundació Fòrum Ambiental, que exerceix la secretaria científica.

El director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa i l’assessor de Maresme Circular Miquel Caballé durant la presentació del Parc Circular Mataró-Maresme al Recuwaste 2021

El director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa i l’assessor de Maresme Circular Miquel Caballé durant la presentació del Parc Circular Mataró-Maresme al Recuwaste 2021 / Marga Cruz