El president del CTRSU del Maresme i alcalde Mataró, David Bote, ha participat en el IV Seminari Internacional RELAGRES a Santiago de Xile, conjuntament amb el director del Consorci, Carles Salesa.
Davant d’un auditori ple de congressistes, el president del CTRSU del Maresme, i alcalde de Mataró, David Bote, ha parlat dels reptes de futur en la gestió dels nostres residus.
Bote va anar desgranant la visió estratètica de la gestió dels residus al Maresme, explicant la perspectiva històrica, l’evolució tecnològica dels darrers 15 anys a la planta de Mataró, i la solució real que s’està donant al tractament dels residus, acompanyats d’una bona educació ambiental, centrada especialment en les escoles de primària i secundària. També va parlar de la participació en fires i congressos i el desenvolupament d’un pla de comunicació donant a conèixer les activitats i els resultats del CTRSU del Maresme.
El president del CTRSU del Maresme també va explicar l’acord de col·laboració interterritorial entre el Maresme i el Vallès Oriental, signat l’any 2006, pel que fa el tractament de la fracció orgànica i de resta, i que tant bons resultats està donant.
Finalment Bote va argumentar els reptes que ens depara el futur, centrant-se en el pla estratègic 2016-2020, en el funcionament entre el Consorci i els ajuntaments consorciats, el pla de millores i d’inversions, la gestió econòmica i la responsabilitat social en la gestió de residus.
Dels reptes de futur, David Bote, va explicar els projectes de millora en la separació i processat de residus voluminosos, en l’increment de recuperació de fustes i de metalls, de vidre, i de la millora en la comunicació i difusió per tenir un millor posicionament i prestigi de la marca CTRSU del Maresme. Un altre objectiu de futur -va dir- és l’increment de visites dels centres escolars a la planta del Consorci, i aprofundir en la implicació de la recollida, fent activitats al territori.
David Bote també va explicar la contractació que ha fet el CTRSU del Maresme de treballadors de col·lectius especials amb dificultats d’inserció laboral, i de fer crèixer el Recuwatt, el congrés sobre reciclatge i energia, iniciat des del Consorci del Maresme i que enguany arriba a la quarta edició.
En la seva exposició David Bote va cloure amb les següents conclusions:
1.- La gestió de residus ens dóna l’oportunitat als municipis per millorar el planeta i la vida dels nostres ciutadans.
2.- Les crisis ambientals solen marcar punts d’inflexió per l’obligació de prendre decisions complexes.
3.- En qualsevol cas, una visió estratègica és necessària per obtenir models d’èxit.
4.- L’aposta ha d’abarcar diferents àmbits: tecnològic,mediambiental,territorial, educacional,social,etc.
5.- El Maresme va iniciar fa anys una aposta per l’abocament zero i la valorització dels residus.
6.- Tenim encerts i alguns errors, però sempre en el marc d’una aposta sòlida i de futur.