març 29, 2010

ELS RESIDUS: UN SECTOR D’OPORTUNITATS!

by MaresmeCircular in Articles d'opinió

En un moment on la crisi està fent molt mal a empreses i treballadors de sectors diversos, n’hi ha un que ofereix la possibilitat no solament de mantenir els llocs de treball, sinó d’incrementar-los. Es tracta dels residus: un gran desconegut però que pot oferir un munt d’oportunitats.
Un exemple ben proper és el del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme. Aquest any ha canviat l’empresa concessionària, que explota el Centre i s’han ampliat i adequat les instal·lacions. Aquest conjunt d’operacions impulsades pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme permeterà incrementar la plantilla actual en 35 treballadors més sobre la cinquantena ja existent, per tant, els propers 15 anys, més de 80 persones seran treballadores directes d’aquestes instal·lacions. A més, durant tres anys més de mil persones hauran treballat en algun moment a les obres, equivalents a 290 llocs de treball constant a jornada completa entre els directes i els indirectes que genera la gran inversió tecnològica implicada.

Això ha estat possible perquè les administracions estan fent un esforç per augmentar les possibilitats tècniques del tractament de residus. També ho saben les grans constructores, que han desenvolupat divisions dedicades a l’àmbit dels residus. Per tant, si sector públic i privat estan interessats en aquest món, això només pot tenir una conseqüència: estem davant un sector en creixement i que pot oferir grans oportunitats. Un sector que es va dinamitzar a partir dels primers fons de cohesió europeus i que des de llavors no ha deixat d’anar a més.

Per tant, d’una banda ens hem de felicitar perquè el Maresme s’hagi apuntat des de fa 25 anys al carro del tractament dels Residus, i així formar part d’un sector que en moments difícils genera nous llocs de treball. Però encara hauríem de ser més ambiciosos, s’ha d’aprofitar aquesta implicació administrativa per poder desenvolupar tecnologies pròpies. Malauradament som conservadors i preferim tecnologies provades d’origen estranger i no ens arrisquem a desenvolupar-ne de pròpies. És un repte, però apostar per aquest sector fa 25 anys també va ser-ho i ara estem recollint-ne els fruits.

[Article publicat el 29 de març del 2010 a Capgros.com]