febrer 14, 2024

Comencen els treballs de desbrossament, documentació i consolidació de les restes arqueològiques de Ca la Madrona

by MaresmeCircular in Consorci de residus
  • L’empresa Baula Recerca Arqueològica SL ha començat els treballs preparatoris de les troballes per al seu desmuntatge i futura reubicació a la zona del Bon Recés

Aquesta setmana l’empresa Baula Recerca Arqueològica SL ha començat els treballs de desbrossament, documentació i consolidació de les restes arqueològiques del jaciment de Ca la Madrona. Aquests treballs són preparatoris al desmuntatge i emmagatzematge de les troballes per al seu futur trasllat a la zona del Bon Recés amb l’objectiu de reubicar-les en un centre d’interpretació que permetrà divulgar-les.

La intervenció compta amb l’autorització del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que està tramitant el permís pel trasllat de les troballes a aquesta zona verda pròxima on s’adequaran per a la visita pública. Això permetrà avançar en les obres de la primera fase del Parc Circular Mataró-Maresme, un projecte d’infraestructura pública singular a Europa d’alt valor ambiental, econòmic i social que té com a finalitat canviar l’actual model de producció i consum cap al model d’economia circular.

Les troballes documentades fins el moment  

A finals de 2020, i durant els treballs de retirada de les preconstruccions industrials i prospecció arqueològica inicial de la zona on s’ubicarà la primera fase del Parc Circular, es van trobar unes restes arqueològiques que amb les dades que disposem fins ara, es poden emmarcar en tres períodes diferents:

  • Segle XIV: s’han documentat un bon nombre de rases per plantar vinyes disposades en filades i que estan limitades per un mur que fa la funció de bancal.

 

  • Construït en la primera meitat del segle V i amortitzat entre finals del mateix segle o inicis del VI –època tardo romana– S’ha trobat un carrer delimitat per un edifici de grans mides que conserva una porta d’entrada i un mur paral·lel. A banda i banda del carrer es documenta una necròpolis de la qual s’han excavat 88 tombes. Els estudis senyalen que l’edifici es tractaria d’una construcció a cel obert, sense teulada. A Catalunya s’han trobat edificis molt similars al Monestir de Santa Caterina i al Monestir de Sant Cugat amb necròpolis al voltant; es per això que les hipòtesis actuals porten a pensar que aquest edifici es tracta d’una aula funerària.

 

  • Segle I a IV –època romana– D’aquest moment s’ha documentat un edifici construït cap el 70 dC, reformat àmpliament a finals del segle III o inicis del segle IV, en què es configura com un edifici amb cinc àmbits diferenciats i que correspondrien a estances de la part rústica d’una vil·la o a un establiment aïllat amb finalitats agrícoles o industrials, amb una perduració fins a la primera meitat del segle V. D’aquesta època també s’han trobat dos turcularium, és a dir, dues bodegues per fer vi.

L’estat de conservació de les restes és força dolent ja que és un jaciment molt arrassat pel passat industrial de la parcel·la. D’aquesta manera, atès que l’interès de les restes no està en la rellevància de les estructures conservades, sinó en el coneixement que aporten i per tal de fer compatible la seva conservació amb la construcció del Parc Circular Mataró-Maresme, es traslladaran les troballes per a la seva futura divulgació en un centre d’interpretació.

Amb l’objectiu que les restes museïtzades expliquin la diacronia del jaciment i els diversos usos agrícoles, religiosos i funeraris que va tenir es reubicaran les següents estructures: la pressumpta aula funerària, part de les tombes tardoantigues i les restes de l’edifici que correspondria a estances de la part rústica d’una vil·la romana.

La proposta de l’Ajuntament de Mataró és situar aquest equipament a la zona del Bon Recés, és a dir, a 250 metres del lloc original de les troballes. Allà es projectarà un nou parc urbà per a la ciutat que allotjarà el centre d’interpretació i acollirà els seus visitants.

Aquesta zona forma part de l’anella verda i és un mirador natural de les Cinc Sénies.

Amb aquesta proposta Mataró manté el projecte del Parc d’economia circular, alhora que guanya un nou centre per acollir les troballes i posarà en valor una zona verda amb una nova referència cultural per a la ciutat.

Render de l’Espai Refer del Parc Circular Mataró-Maresme / Maresme Circular

Parc Circular Mataró-Maresme

El Parc Circular Mataró-Maresme és un projecte enfocat a l’economia circular i que té la voluntat de promoure la reparació i reutilització de materials i productes per reduir la producció de deixalles.

La seva construcció, que ocupa una parcel·la de 2 ha, està impulsada pel Consorci de Residus del Maresme, ens format per 28 ajuntaments de la comarca sota la presidència de Mataró, i també amb participació de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Maresme. La inversió estimada és d’11 M€ provinents de la Generalitat i dels fons Next Generation, 18 M€ dels Ajuntaments Consorciats del Maresme i 12 M€ d’inversió privada.

En el Parc es desenvoluparan activitats de diferent naturalesa, però totes elles integrades en una visió de conjunt i sota els principis de l’Economia Circular. La primera fase del projecte preveu l’Espai Refer, que inclourà un conjunt de serveis gratuïts per a la ciutadania destinats a la reducció de residus: servei d’assessorament per a l’autoreparació en diferents àmbits (informàtica i aparells electrònics, fusteria i mobiliari, bicicletes, tèxtil, bricolatge domèstic, etc.), una biblioteca de les coses, una Scrap Store, un servei de préstec de vaixella reutilitzable, una gran botiga de segona mà, una cuina on s’hi realitzaran tallers per prevenir el malbaratament alimentari, entre d’altres actuacions que inclouran la inclusió social de col·lectius desafavorits.

L’execució de la primera fase també inclou la millora de la gestió i triatge dels residus voluminosos per maximitzar el potencial de recuperació. Les fases següents del Parc se centraran en activitats de caire més tecnològic i industrial, d’iniciativa privada.

El que fa disruptiu el projecte és el fet d’unificar en un mateix ecosistema iniciatives destinades a la ciutadania amb iniciatives privades dirigides a portar a la pràctica activitats empresarials en l’àmbit de l’economia circular.

El Parc Circular Mataró-Maresme generarà sinergies amb les polítiques de millora i desenvolupament urbà dels barris contigus i dinamitzarà el polígon de Mata-Rocafonda com a pol d’atracció d’indústries i iniciatives circulars. També generarà nova i millor ocupació, resiliència econòmica i social, impacte territorial i efecte tractor, amb experiències escalables i replicables. El projecte tindrà un impacte socioeconòmic per a Mataró i el Maresme molt positiu. S’estima que durant la fase de construcció es generaran 381 llocs de treball i 211 més durant la fase d’explotació.

És un projecte alineat amb el Pacte Verd Europeu i l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular i suposa la transició innovadora cap a un nou model de producció i consum que actua com una palanca per a la modernització industrial, la generació de coneixement i el desenvolupament de nous models urbans. El Parc Circular Mataró-Maresme aposta per la indústria 4.0, l’economia del coneixement i la digitalització.

Intervenció arqueològica al jaciment de Ca la Madrona / Maresme Circular