juny 22, 2010

COOPERAR MÉS PER CONTAMINAR MENYS

by MaresmeCircular in Articles d'opinió

Al Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans hem apostat per donar solucions a la problemàtica dels residus municipals des d’un respecte màxim al medi ambient. Estem important d’arreu tecnologia puntera per recuperar i valoritzar el màxim possible els residus tant de la nostra comarca com del Vallès Oriental, en una cooperació territorial beneficiosa per a tothom. Recordeu que a Mataró rebrem el rebuig de la seva planta de resta i nosaltres enviarem a la nova planta de digestió i compostatge de Granollers la matèria orgànica.

Per completar aquest esforç tecnològic i treure el màxim rendiment d’aquesta cooperació intermunicipal i intercomarcal cal incidir en un aspecte clau: el transport. Per fer-ho possible, el nou Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme intensificarà el servei de transferència. És a dir, tots els ajuntaments de la comarca tindran la possibilitat d’enviar-nos els quatre tipus de residus recollits selectivament: orgànica, paper-cartró, envasos i vidre, i des d’aquí els enviarem a cadascun dels llocs on són recuperats (per exemple Mollet, Santa Maria de Palautordera o Granollers).

L’estalvi en quilometratge i per tant en emissions de CO2 depèn de cada ajuntament i del destí final dels residus, però perquè us feu una idea: si sumem les emissions de CO2 que ens estalviarem gràcies a les transferències de cadascun dels residus seleccionats ens dóna un total de 90 tones de CO2 no emeses a l’atmosfera, que equivalen a 4.500 arbres plantats.
Les dades no enganyen: si les administracions cooperen més, contaminem menys.

Carles Salesa, director tècnic del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme.

[Article publicat el juny del 2010 a Tribuna Maresme]