gener 21, 2025

Maresme Circular celebra el Dia Mundial de l’Educació Ambiental amb un rècord de participació al seu programa educatiu ‘Un volt als residus’, que creix un 45%

by MaresmeCircular in Consorci de residus
  • El 2023-2024 és el curs amb major participació registrada, amb més de 680 activitats i 17.000 assistents a les diferents activitats del programa educatiu del Consorci de Residus del Maresme.

  • L’èxit de participació respon a la incorporació de dues noves activitats dirigides a alumnes d’Educació Infantil i de primer cicle de Primària que han tingut una gran acollida.

  • Enguany també s’ha ampliat la oferta amb el taller ‘RAEEsidus i RAEEcursos’, una nova activitat dirigida a ESO, Batxillerat i Cicles Formatius per sensibilitzar sobre l’impacte ambiental dels dispositius electrònics.

  • Ja són més de 90.500 els participants al programa ‘Un volt als residus’ des que es va estrenar el 2013.

En el marc del Dia Mundial de l’Educació Ambiental que se celebra el proper 26 de gener, Maresme Circular posa en valor el creixement significatiu que ha experimentat el seu programa d’educació ambiental durant el 2023-2024. El darrer curs escolar el Consorci de Residus del Maresme ha augmentat un 45% el nombre de participants respecte el curs anterior al seu programa ‘Un volt als residus’, consolidant-se com un referent.

El 2023-2024 va ser el curs amb major participació registrada des del 2013 amb un total de 682 activitats educatives i 17.064 assistents. Aquest èxit es deu principalment a la incorporació de dues noves activitats dirigides a alumnes d’Educació Infantil i de primer cicle de Primària que han tingut una gran acollida, convertint el grup d’educació infantil en el segon segment de participants més nombrosos, representant el 26,6% del total; per sota del 28% de participants del primer cicle d’ESO.

Visita guiada al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme / Marga Cruz

‘Vols tenir superpoders?’ és una visita virtual destinada als més petits i pensada per conèixer què s’hi fa en una planta de tractament de residus. Per la seva banda, ‘Cuidem casa nostra!’ és un taller didàctic pensat per descobrir, mitjançant diferents dinàmiques de joc, el concepte de residu com a recurs, i com es separen els residus per poder-los reciclar.

En els onze anys que existeix el programa són 90.530 els participants en les diferents activitats que organitza Maresme Circular, des de tallers, visites i altres activitats en fires i actes. “Aquest èxit creixent reflecteix l’interès per part dels centres educatius en fomentar valors de sostenibilitat entre els més petits. Estem molt satisfets amb la resposta del territori i amb la valoració positiva que fan els participants, que de forma majoritària puntuen les activitats amb una nota superior a 9 sobre 10”, destaca el director de Maresme Circular, Carles Salesa.

Pel que fa a la distribució territorial, el Maresme ha estat la comarca amb major participació, amb un 59% del total d’activitats, seguida pel Vallès Oriental (20%) i el Barcelonès (13%), entre d’altres.

Alumnes de Batxillerat fent el taller ‘RAEEsidus i RAEEcursos’ sobre l’impacte ambiental dels dispositius electrònics / Maresme Circular

Novetats per aquest curs

Amb l’objectiu de seguir ampliant el programa i arribar a un públic encara més ampli, enguany s’ha incorporat una nova activitat dirigida als alumnes d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, centrada en fomentar una reflexió crítica sobre el nostre consum tecnològic. Aquesta proposta, que porta com a títol ‘RAEEsidus i RAEEcursos’ en referència a les sigles dels residus d’aparells elèctrics i electrònics, vol sensibilitzar en l’impacte ambiental i social de l’ús de dispositius mòbils i portàtils, així com explorar maneres de minimitzar l’impacte negatiu d’aquests dispositius.

El taller inclou la ‘dissecció’ d’un dispositiu electrònic per a identificar els seus components i a continuació conèixer els materials i impactes socials i ambientals de cada un. Després d’haver vist la problemàtica actual derivada de la fabricació dels dispositius elèctrics i electrònics i la seva gestió un cop es converteixen en residus, es realitzen un parell de dinàmiques per aprendre a augmentar la vida útil dels dispositius mòbils i portàtils i reduir l’impacte negatiu d’aquests aparells.

Experiència immersiva amb ulleres de Realitat Virtual que permet descobrir el present i futur del reciclatge / Marga Cruz 

“La incorporació d’activitats innovadores adaptades a diferents grups d’edat és essencial per seguir connectant amb la ciutadania i multiplicar el nostre impacte”, destaca Salesa. En aquest sentit, des del 2022 Maresme Circular incorpora la Realitat Virtual a les visites guiades de la seva planta de tractament de residus a través d’una experiència immersiva amb les ulleres Meta Quest 2 que permeten al visitant fer un viatge al present i al futur del reciclatge.

‘Un volt als residus’

El programa d’educació ambiental ‘Un volt als residus’, va ser creat per Maresme Circular el 2013 amb l’objectiu de conscienciar sobre la problemàtica dels models de producció i consum que han derivat en l’emergència climàtica actual i com la gestió dels residus té un paper clau a jugar de la mà de la coresponsabilitat de tota la societat per refer el futur.

Dirigit tant a infants, joves i adults, engloba diferents activitats gratuïtes: des de tallers didàctics adreçats als centres educatius i que engloben les diferents etapes educatives, visites guiades presencials i virtuals a la planta de tractament de residus de Mataró, fins a altres activitats com la Ludobrossa, una ludoteca sobre els residus, l’exposició ‘Un model econòmic agafat amb pinces’ i el taller-bingo dels residus ‘Llauna, bric… i canta bingo!’ adreçats als ajuntaments consorciats.

Visita guiada al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme / Marga Cruz