novembre 22, 2010

PUNT I FINAL A UN DEBAT SUPERAT

by MaresmeCircular in Articles d'opinió

Argumentar que una part dels residus municipals són biomassa i que pel fet de cremar-los a una incineradora no deixen de ser-ho, fa alguns anys no s’acceptava per bona part dels sectors ecologistes del nostre país. Una incineradora era una instal·lació “dolenta” i tot el que s’hi cremés a dins era “dolent” i “nociu” independentment del seu origen.
Afortunadament la directiva europea 2009/28/CE ha tancat aquest debat. Aquesta normativa posa fil a l’agulla perquè l’any 2020, a la Unió Europea, un 20% de l’energia que es consumeixi sigui d’origen renovable. Aquesta norma enumera quines fonts energètiques són d’origen renovable i entre elles cita la biomassa. A continuació la defineix, i entre d’altres coses, la biomassa és “la fracció biodegradable dels residus industrials i municipals”.

Aquesta fracció és la d’origen biogènic. Per exemple: la fusta, els productes fets amb cel·lulosa (bolquers, compreses, paper de cuina, mocadors, papaer i cartró, restes vegetals diverses…) tot això té origen vegetal, i per tant ha absorbit CO2 , o sigui, que no té efectes negatius sobre el canvi climàtic. Com diu Europa aquesta part és biomassa, i per tant, quan es crema a la incineradora manté aquesta propietat, permetent una recuperació energètica , que malauradament no s’aprofitarà en cas d’anar a parar a un abocador.
Diversos estudis que s’han fet han permès consensuar que a casa nostra podem dir que un 50 %, de la fracció resta del residus municipals són d’origen biogènic, i per tant, segons diu la norma europea són biomassa. També aquells que es cremen a la Planta de Brossa de Mataró.

Des del Consorci de Residus del Maresme hem apostat pel reciclatge, i per tractar aquells residus que ens arribin a la planta amb la tecnologia més moderna per tal de derivar-los als centres de reciclatge corresponent, però això no és incompatible per reconèixer que la fracció de rebuig que en resulti té una part que és biomassa. I que això és aprofitable per d’aquí deu anys aconseguir que del 20% de l’energia renovable que consumim, una part pugui venir d’aquestes restes cremades a la incineradora. Europa ha posat punt i final a un debat que ja hauria de formar part del passat.

Carles Salesa, director tècnic del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme.
Article publicat a Tribuna Maresme el novembre del 2010