desembre 22, 2011

JA N’HEM FET 25!

by MaresmeCircular in Articles d'opinió
Aquest 2011 fa 25 anys que va néixer el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme.
Com tots els nounats, aquella institució té poc a veure amb l’actual, molt més gran i amb més recursos, però sí que es manté intacte el mateix motiu que va fer necessària la seva constitució: donar solucions des de l’àmbit local a la problemàtica global dels residus municipals.El 1986 havia tancat l’abocador de Mataró, després de circumstàncies que afectaven la salut i el medi ambient de la ciutat, i aquells primers integrants del Consorci van apostar per crear la Planta de Triatge i Compostatge. D’aquesta manera es volia reduir a la mínima expressió el rebuig final que es transportava cap als abocadors de Vacarisses i de Santa Maria de Palautordera.

Amb l’arribada dels anys noranta i veient encara la dependència d’aquests abocadors privats allunyats de la comarca, es va voler conèixer com es valoritzaven energèticament els residus en diversos països europeus que havien deixat de banda els abocadors ja feia força anys, i finalment es va optar per construir una nova Planta de Recuperació Energètica a Mataró.

Una decisió valenta que va requerir de molts esforços i apostes personals decidides, però que va suposar una solució beneficiosa per a la comarca que perdura a dia d’avui. La planta inaugurada el 1994 permet eliminar el rebuig final no recuperable i transformar-lo en energia. Una instal•lació que com s’ha demostrat amb els anys no ha estat ni molt menys incompatible amb el reciclatge.

A mitjans dels anys 2000 es va adaptar la planta de recuperació energètica a la nova directiva d’incineració europea, i l’estiu de 2010 tancàvem el cercle amb la inauguració de la nova planta de tractament mecanico-biològic. La vella planta de Triatge i Compostatge donava pas a unes noves insta•lacions on s’hi desenvolupen processos com la recuperació de materials reciclables (paper/cartró, vidre, metalls, plàstics, etc.) la valorització de la matèria orgànica i l’obtenció de biogàs al costat d’una Planta de Recuperació Energètica millorada molt més eficient que fa uns anys.
El nou Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme torna amb la seva nova configuració a ser pioner, i l’actual Consorci recull el testimoni d’aquells polítics i tècnics que fa 25 anys tenien molt clar que els residus que cada dia generem no desapareixen, sinó que cal gestionar-los amb criteri. Per molts anys!

Carles Salesa
director tècnic del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme.
Publicat a Tribuna Maresme el novembre del 2011