febrer 22, 2011

ESTEM FENT ELS DEURES

by MaresmeCircular in Articles d'opinió

Al Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, com a institució pública, hem fet balanç d’aquest 2010 i hem comprovat que tant els ciutadans de la nostra comarca com les institucions hem anat pel bon camí en l’àmbit de la prevenció i tractament dels residus.

Just fa un any explicava la necessitat legal i cívica que com a ciutadans ens obligava a fer l’esforç de separar l’orgànica. Doncs bé, molts ciutadans del Maresme ja han incorporat aquest gest i això, amb l’ajut dels ajuntaments, s’ha traduït en l’augment de la recollida selectiva d’orgànica al voltant del 16% en relació a l’any anterior. Tota aquesta matèria orgànica dels municipis de la comarca es transfereix des del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme fins a la instal•lació de tractament.

Aquest augment té com a conseqüència directa que la part de residus no recollida selectivament, el que coneixem com a fracció RESTA, ha disminuït a la comarca (unes set mil tones), en part com a conseqüència de l’augment de la recollida de FORM (fracció orgànica dels residus municipals). La resta de la disminució és a causa d’altres factors conjunturals com la crisi econòmica, que genera una davallada del consum i, per tant, dels residus generats. Aquesta disminució de RESTA tornarà a recuperar-se en part quan millori la situació econòmica, però la part que ja hem desviat cap a la recollida selectiva és un guany consolidat que ja no perdrem.

Aquesta ajuda del civisme ciutadà s’uneix a la gran inversió de les administracions públiques, que durant els darrers anys ha permès executar una gran quantitat d’infraestructures per afavorir el que a Europa en diuen la societat del reciclatge. Aquestes instal•lacions permetran oferir, com és el cas del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme entre d’altres , els últims avenços en pretractament dels residus, recuperació de materials, digestió de la matèria orgànica per obtenció de biogàs,… i una millor eficiència en la valorització energètica del rebuig final.
Aquesta és la línia a seguir: consciència ciutadana i actuació decidida de les administracions públiques. Estem fent els deures.

Carles Salesa, director tècnic del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme.

Article publicat a Capgros el més de febrer de 2011