octubre 22, 2010

UNA MANERA DE COMBATRE EL CANVI CLIMÀTIC

by MaresmeCircular in Articles d'opinió

La lluita contra el canvi climàtic és un objectiu global, necessari i que requereix de totes les eines possibles. I una d’elles és la incineració de residus municipals. Cal tenir en compte que segons l’última normativa de la Unió Europea, la meitat dels residus que s’incineren s’han de considerar biomassa degut al seu origen biogènic Per exemple: la fusta, els productes fets amb cel•lulosa (bolquers, compreses, paper de cuina, mocadors), paper i cartró, restes vegetals diverses…tot això té origen vegetal, i per tant ha absorbit CO2 , o sigui, que no té efectes negatius sobre el canvi climàtic.

L’altra 50% és d’origen fòssil, especialment els plàstics. La combustió d’aquests residus és en principi potencialment negativa per al canvi climàtic, però amb els avenços tecnològics que s’han incorporat a les plantes incineradores els darrers anys, entre elles el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, això ha canviat i així ho reflexa la normativa europea més recent.

Avui en dia, les emissions fruït de la combustió d’aquesta part de residus acaba compensada per l’aprofitament en forma d’estalvi energètic que s’obté gràcies a la producció elèctrica i a l’energia en forma d’escalfor que permet generar, permetent substituir així l’equivalent mix energètic (nuclears, cicles combinats, gas, fuel, carbó…). Si a aquest estalvi li afegim l’aprofitament de les escòries que es deriven del procés de combustió i que s’aprofiten per obra civil, i recuperació de ferralla obtenim un balanç positiu en l’estalvi d’emissions de CO2

L’estalvi es pot quantificar en 50 kg de CO2 per tona incinerada. Sense comptar els beneficis que suposa evitar que els residus acabin en un abocador
Si a Espanya l’any 2020 el 55% dels residus municipals fossin reciclats, i la resta es distribuïssin en un 35% a incinerar i un 10% a abocador estalviaríem les emissions de 5,8 milions de tones de CO2 a l’any respecte l’actualitat. Això té com a equivalent les emissions anuals de 2,8 milions de vehicles. Si ho extrapolem al conjunt de la Unió Europea parlaríem de 22 milions de vehicles.

A més d’ajudar a la lluita contra el canvi climàtic, l’aportació energètica de la incineració en aquest escenari permetria satisfer les necessitats d’electricitat de 26 milions de llars a Europa.

Article publicat a Capgros l’octubre de 2010
Carles Salesa, director tècnic del Consorci per al Tractament dels Residus Sôlids Urbans del Maresme