desembre 12, 2024

La planta de tractament de residus de Mataró incorpora dues millores tecnològiques amb l’objectiu de reforçar la seguretat i transparència de les seves activitats

by MaresmeCircular in Consorci de residus
  • El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme integrarà un pòrtic de detecció de residus radioactius i un sistema de mostreig continu de dioxines i furans per millorar la seguretat i el control de les emissions de les seves instal·lacions

  • Amb una inversió total de 260.557 euros, aquestes millores s’implementaran per complir amb les normatives europees més recents

Maresme Circular està implementant al seu Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme dues importants millores tecnològiques amb l’objectiu de reforçar la seguretat i la transparència en les seves activitats: la instal·lació d’un pòrtic de detecció de radioactivitat per als camions de residus que arriben a la planta i un sistema de mostreig continu de dioxines i furans per a les dues línies de valorització energètica.

Aquesta actuació respon a l’obligació d’adaptar-se a les directrius europees sobre les Millores Tècniques Disponibles (MTD) definides per la Comissió Europea per a la incineració de residus. Les MTD constitueixen la base de les condicions tècniques en les que s’han de desenvolupar determinades activitats industrials per a reduir al màxim l’impacte ambiental i els riscs per a la salut de les persones.

Entrada de camions de la brossa al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme / Marga Cruz

Detecció de radioactivitat

D’aquesta manera, el Consorci de Residus del Maresme ha adjudicat a Tecnologías Asociadas Tecnasa, S.L. la instal·lació d’un pòrtic de detecció de radioactivitat per un valor de 80.267 euros. Aquest sistema, que ja està en procés de fabricació i que s’instal·larà durant el gener de 2025 a l’entrada del Centre, permetrà detectar la presència de residus radioactius en els camions de la brossa que entrin a la planta.

Malgrat que al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme no s’hi gestionen residus hospitalaris ni perillosos, sí que hi poden arribar residus sanitaris domèstics de persones que reben tractaments de quimioteràpia, com per exemple, bolquers. Aquesta mesura augmenta la seguretat en el tractament de les més de 190.000 tones de residus urbans provinents de la fracció resta que gestiona el Centre anualment.

Mostreig continu de dioxines i furans

Per altra banda, el Consorci ha adjudicat a Pasch y Cia un contracte per valor de 180.290 euros per a la implementació d’un nou sistema de mostreig continu de dioxines i furans per a les dues línies d’incineració del Centre que permetrà recollir dades durant períodes prolongats de fins a cinc setmanes. Aquesta metodologia ofereix una informació més representativa que els mostrejos puntuals d’entre 6 i 8 hores realitzats una vegada al trimestre que es feien fins ara.

Gràcies a aquesta tecnologia, que s’implementarà durant el primer trimestre del 2025, es podran calcular encara amb més precisió les emissions de dioxines i furans, controlant que no es traspassin els límits d’emissió reglamentaris.

Així, aquest nou mostreig automàtic reforça el compromís de Maresme Circular amb una gestió ambiental responsable i transparent i se suma a altres mesures com la monitorització biològica que des de la posada en marxa de la incineradora, l’any 1995, ha determinat que l’exposició de la població maresmenca als nivells de dioxines, furans, policlorats bifenils i metalls pesants de la planta de recuperació energètica del Centre no suposa cap risc per a la seva salut.

Més seguretat i transparència

Aquestes millores consoliden la planta de tractament de residus de Mataró com un referent en la gestió de residus, alineada amb els més alts estàndards europeus de sostenibilitat i seguretat.

Amb aquestes accions, Maresme Circular reafirma el seu compromís amb la protecció del medi ambient i la salut de la ciutadania.

Planta de valorització energètica del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme / Marga Cruz